Drie rollen voor bariton Frederik Bergman bij de Nationale Opera

Bariton Frederik Bergman uit Berkel-Enschot staat komend seizoen geprogrammeerd in drie producties van de Nationale Opera. Het seizoen start 3 september 2022 in Amsterdam met Carmen van George Bizet. De titelrol wordt gezongen door de Amerikaanse J’Nai Bridges, een van de meest gevraagde ‘Carmens’ van dit moment. De Franse tenor Stanislas de Barbeyrac speelt de op haar verliefde Don José en Frederik Bergman vertolkt luitenant Zuniga, de meerdere van Don José en op enig moment zijn rivaal.

Frederik Berman. Foto > Sebastian Galtier

Medio januari 2023 brengt de Nationale opera Giulio Cesare van Händel in een nieuwe versie. Regisseur Calixto Bieito tekent daarvoor. Hij kreeg twee jaar geleden veel lof voor zijn visualisering van Die Ersten Menschen. Frederik Bergman zingt de rol van legeraanvoerder Achilla, naast de countertenor en bekende Händelvertolker Christophe Dumaux die de hoofdrol van Giulio Cesare (Julius Cesar) vertolkt.

Carmen > Publiciteitsbeeld Nationale Opera

Animal Farm van de Engelse schrijver George Orwell heeft op menig boekenlijst geprijkt door de jaren heen. ‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere’, is een bekende kreet uit het boek, evenals ‘vier poten goed, twee poten fout’. Het politieke verhaal is nu gebruikt voor een nieuwe opera, gecomponeerd door Alexander Raskatov (1954). Die beleeft zijn wereldpremière in Amsterdam in maart 2023 tijdens het Opera Forward Festival. Daarna is deze opera te zien bij de Staatsoper in Wenen en het Teatro Massimo van Palermo, de twee coproducenten. Frederik Bergman vertolkt in Amsterdam de rol van Mr. Pilkinton, de eigenaar van een boerderij die minder dictatoriaal is. Hij staat bij Orwell voor het Westen tegenover de dictatuur van de Sovjet-Unie.

Animal Farm > Penguin cover > met illustratie van Ben Templesmith

Bijzonder in het seizoensprogramma van de Nationale Opera is zeker ook de Europese première in november van Blue van de Amerikaanse componist Jeanine Tesori (1961), die past in de Black Lives Matter-beweging. De opera gaat over een gezin waarvan de vader ‘een zwarte man in het blauw’ is, een politieagent dus.

De bekende Amerikaanse regisseur Peter Sellars zet in maart de liederencyclus Perle Noir: Meditations for Joséphine op het toneel. Die gaat over de Afro-Amerikaanse zangeres Joséphine Baker, tevens burgerrechtenactiviste. Zangeres Julia Bullock keert terug naar Amsterdam voor dit bijzondere project, gecomponeerd door Tyshawn Sorey (1980). (av)

www.operaballet.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Voor bas-bariton Frederik Bergman staat opera zingen gelijk aan topsport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *