Werk van Lucas Silawanebessy in nieuw museum over migratie

In Rotterdam wordt hard gewerkt om Fenixloods II op Katendrecht om te bouwen tot FENIX, een museum over migratie. ‘Dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen Europeanen vertrokken en net zoveel mensen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt al deze verhalen’, staat op de website te lezen. Het museum opent pas in 2024, maar achter de schermen wordt een collectie opgebouwd. Er worden foto’s, historische objecten, persoonlijke voorwerpen en kunstwerken verworven aan de hand van trefwoorden als thuis, grenzen, liefde, afscheid, identiteit en geluk. Onlangs heeft het museum werk aangekocht van de Tilburgse beeldend kunstenaar Lucas Silawanebessy.

Lucas Silawanebessy. Videostill/foto op site van FENIX

Thuis

Als tweejarig kind arriveerde Lucas Silawanebessy met zijn ouders met de boot in 1951 in Nederland. Samen met vele andere Molukse gezinnen van KNIL-militairen werden zij gehuisvest in Woonoord Lunetten, beter bekend als het voormalige Kamp Vught. Het verblijf zou tijdelijk zijn, maar een hele generatie is hier opgegroeid. In 1979 al fotografeerde Silawanebessy de 22 barakken van Woonoord Lunetten, telkens aan de kopse kant, waar de nummers op stonden. Aan de ene kant met een A, aan de andere kant met een B. Door de bewoners werden er leuzen op de barakken geschilderd, zoals te zien is op enkele foto’s.

Barak 3A in Woonoord Lunetten, met opschrift R.M.S. (Republiek der Zuid-Molukken). Foto > Lucas Silawanebessy op site van FENIX.
Barak 23B in Woonoord Lunetten. Foto > Lucas Silawanebessy op site van FENIX.

De kunstenaar gaf de serie de naam If You See Her, Say Hello, naar een liedje van Bob Dylan. Alsof het om een oude geliefde gaat.

‘If You See Her, Say Hello’ (1979) van Lucas Silawanebessy, aangekocht door Museum Fenix.

De serie foto’s is nu door het museum aangekocht. Daarmee wordt een stukje geschiedenis verteld van een groep Nederlanders van Molukse afkomst. Op de website is onder de noemer ‘thuis’ een videoportret van Lucas Silawanebessy opgenomen: If You See Her, Say Hello.

Liefde

Ook van andere Brabantse beeldend kunstenaars is werk aangekocht. Van Martin en Inge Riebeek is onder de noemer ‘liefde’ een aantal videoportretten in de collectie opgenomen uit de serie Save Me From This Cold (2020).

FENIX verzamelt ook koffers. Daarmee wordt in het museum een installatie gebouwd, een doolhof. Wie een koffer wil schenken kan contact opnemen met het museum. (ivb)

Foto voorpagina > Lucas Silawanebessy toont foto van een van de barakken. Still uit videoportret op site van FENIX.

FENIX.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
Reizen bepalend voor ontwikkeling beeldend kunstenaar Lucas Silawanebessy
Gefilmde portretten van Martin en Inge Riebeek zijn een eye-opener

Reacties (1)

  1. THEO BARTEN schreef:

    ..indrukwekkend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *