Nieuw festival in Tilburg zet muziekfilms in de schijnwerpers

Aan de reeks festivals waar Brabant al rijk aan is wordt een nieuw evenement toegevoegd. Het Music Film Festival dat muziekfilms, en alles wat daarmee te maken heeft, in de schijnwerpers zet. Van vrijdag 2 september tot en met zondag 4 september zijn op verschillende locaties in Tilburg muziekfilms te zien. Daarnaast valt er te genieten van live muziek, interviews met artiesten en zijn er workshops waar filmmakers en muzikanten over hun werk praten. 

Optreden RK Veulpoepers BV op de Bikse Fiste 1979.

Het festival is een idee van Gerard van den Broek die al vier jaar naar partners zocht om een festival op te zetten waarin muziek en film centraal aan. Hij kreeg veel bijval voor zijn originele plan, onder andere bij de omroepen in Hilversum, maar uiteindelijk zonder resultaat. Hij lanceerde zijn idee in Tilburg en kreeg enthousiaste reacties. Tilburg heeft volgens Van den Broek een gunstig klimaat voor culturele festivals. Pathé Tilburg Centrum wilde graag meedoen, en ook Poppodium 013 zag het wel zitten. Muziekpodium Paradox en filmhuis Cinecitta haakten aan. De organisatie is in handen van Stichting Music Film Festival, een kleine groep muziek- en filmfanaten met een achtergrond in de media, film- en muziekwereld. 

Henny Vrienten

Volgens Van den Broek is er op andere (film)festivals weinig aandacht voor muziekfilms. Hij wijst erop dat er jaarlijks wereldwijd tientallen films verschijnen waarin muziek centraal staat, maar zijn die doorgaans in ons land niet of heel beperkt te zien. Op het eerste Music Film Festival zijn er zowel commerciële muziekfilms als kleinere arthouse films te zien, en zowel gloednieuwe producties als klassiekers. Het festival heeft zelfs een primeur. Een film over de onlangs overleden Doe Maar-muzikant Henny Vrienten zal op het witte doek te zien zijn. Vooralsnog gaat het om een eenmalige voorstelling van deze film met de titel In zijn eigen woorden. 

Een kleine greep uit het festivalprogramma: Vrijdag 2 september is in Pathé Live At Paradiso te zien van de Nederlandse symfonische metalband Epica. Daags daarna staat de band voor een optreden in een uitverkocht 013. In Cinecitta draait zaterdag 3 september een documentaire over de Spaanse flamenco-artiest Jorge Pardo, die daarna optreedt in Paradox. 
Op zondag 4 september is in 013 de documentaire De hippies van Beek te zien over RK Veulpoepers BV. Aansluitend geven Frank van Os, regisseur van de documentaire, Ad Grootten (o.a. Pater Moeskroen) en oud-Veulpoepersvoorman Zjef Naaijkens een muzikaal optreden. In Paradox is diezelfde zondag de vertoning van De Legende Plus over Cuby & Blizzards. Tv-poppresentator  Jan Douw Kroeske interviewt daarna de filmmaker Willem van der Linde. Blizzards-gitarist Erwin Java speelt Cubynummers. 

Het festival heeft ook een internationaal tintje met filmmakers uit onder andere Duitsland, Libanon en Finland. In workshops zijn muzikanten of filmmakers aan het werk en kunnen deelnemers vragen stellen over de keuzes die zij maken. 
Het Music Film Festival wordt onder meer gesteund door de gemeente Tilburg, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fontys Hogescholen. Tevergeefs werd bij de provincie Noord-Brabant aangeklopt voor een subsidie. (en)

www://musicfilm.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Documentaire schetst de Veulpoepers fraai als een Brabants cultuurfenomeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *