Tiende editie BredaPhoto in teken van hoop

Onder de intrigerende titel Theatre of Dreams gaat op 8 september 2022 alweer de tiende editie van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival van start. Tijdens deze jubileumeditie presenteren zestig fotografen en kunstenaars uit zo’n dertig landen hun werk. Het programma omvat zowel gevestigde namen als jonge artiesten. Het festival is verspreid over ruim vijftien locaties in de stad.

Grupo Ewé > Bori (2)
Op voorpagina: Grupo Ewé > Bori (1)

Theatre of Dreams, het thema van deze editie, ‘gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld’. Vertoond wordt werk van interdisciplinaire installaties en videokunst tot vintage prints en documentairefotografie. Met dit geëngageerde werk hopen de curatoren het publiek te inspireren en aan het denken te zetten.

Team

Met directeur Fleur van Muiswinkel bestaat het team uit gastcuratoren Denise Camargo uit Brazilië, Tanvi Mishra uit India en Mohamed Somji, geboren in Tanzania en wonend en werkend in de Emiraten, en Reinout van den Bergh die sinds 2006 curator is van BredaPhoto. Gastcurator en Magnum-fotograaf Newsha Tavakolian maakt in de Grote Kerk de tentoonstelling Space to Breathe. Daarin gaat zij de dialoog aan met zestien fotografen die in haar vroege carrière een belangrijke rol voor haar hebben gespeeld.

Yann Gross & Arguiñe Escandón

Een groot deel van de tentoonstellingen is dit jaar te zien in het industriële en creatieve deel van de stad, de Belcrum, en verder onder meer in de Grote Kerk, het Chassé Park, de Stadsgalerij en in het NS station dat als een schakel tussen de twee tentoonstellingsgebieden ligt. Behalve exposities zijn er rondleidingen, workshops, fietstours en artist talks.

Ilana Bar > Transparencias

Projecten

Aanvullend aan BredaPhoto presenteren diverse culturele partners in de stad hun eigen programma. Dat zijn onder meer Club Solo, het Chassé Theater, Graphic Matters en Stedelijk Museum Breda. Ook zijn er enkele bijzondere projecten. Fotograaf Ilse Wolf begon in opdracht van BredaPhoto en Stichting Buddy to Buddy een project met Bredase nieuwkomers, Journey of my Dreams. Kunstenaars Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe zetten hun zelfgebouwde huis op wielen neer bij Backer en Rueb, tonen werk en gaan in gesprek over andere manieren van leven. BredaPhoto en stichting Forhanna hebben gedurende drie jaar Kevin Osapa gesteund. Hij toont zijn project Klof, Bario di Spiritu, dat het gedeelde slavernijverleden van Nederland en de Caraïben belicht. (cl)

Kevin-Osepa > KLOF > Papa Kayente

BredaPhoto Festival loopt van 8 september tot en met 23 oktober 2022 op diverse locaties in Breda.

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dromen over een nieuwe wereld bij BredaPhoto
Fascinerend en divers werk van vaak onbekende fotografen op BredaPhoto
BredaPhoto moet niet toegeven aan eis van politieke correctheid
Een artistiek innovatief en uitdagend pad naar de oneindigheid in BredaPhoto

Annegien van Doorn

www.bredaphoto.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *