Onderweg: Met de maaiboot

(foto)column door Joep Eijkens

Jaap Kerkhof (36) uit Dongen heeft al van alles gedaan om de kost te verdienen, van slopen tot verkopen. Maar een jaar of vier werkt hij nu op diverse plekken in Brabant ‘in het groen’ en dat bevalt hem toch het best. Ik heb hem nu al een paar keer in actie gezien in de Tilburgse Piushaven met een boot die me aan de Bosch Parade doet denken. Hij maait er de Canadese waterpest weg, een woekerende plant die in de schroeven van boten en plezierjachten terecht komt en zo voor problemen zorgt.

“Normaal gesproken maaien we twee keer per jaar”, zegt Kerkhof. “Maar dit jaar moet het drie keer omdat de waterpest zo hard groeit.” Hoe hij te werk gaat? “Eerst maai ik de planten op anderhalve meter diepte, dan komt die ‘mat’ bovendrijven en zet ik een hulpstuk, zeg maar een riek, op mijn boot en schep ik alles eruit.” Die afgemaaide plantenmassa deponeert hij op de oever. “Ik denk dat ze er compost van maken.”

Kerkhof weet niet hoe de plant in de Piushaven terecht is gekomen. Nee, hij denkt niet aan klimaatverandering. “Misschien heeft iemand zijn aquarium leeg gekiept”, oppert hij. “Of een vogel heeft een blaadje laten vallen.”

De klus met de maaiboot is maar een deel van zijn werk. Zo houdt Kerkhof zich ook bezig met gazonmaaien en – als tractormachinist – water geven aan nieuwe bomen. Niet alleen in Tilburg, maar ook in andere delen van Noord-Brabant. Hij vindt het mooi werk. “Altijd lekker buiten.”

Afbeelding voorpagina: microscoop-opname van waterpest en in de achtergrond Brede waterpest (Elodea canadensis)

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *