Helmondse tekenaar Jan Vriends wint Stripschappenning met strip over brugpieper Roos Vink

De Helmondse stripmaker Jan Vriends (1970) heeft met zijn album Snotneus over brugpieper Roos Vink de landelijke Stripschappenning 2021 gewonnen in de categorie Jeugdalbum van het Jaar. Vriends maakt de Roos Vink strips al vijftien jaar voor het meidenblad Tina, maar sinds drie jaar verschijnen de verhalen over dit kleinste meisje van de brugklas ook als losse stripboeken.

Stripmaker Jan Vriends toont trots de Stripschappenning 2021 en de oorkonde.

Jan Vriends is er vooral trots op dat zijn Roos Vink album door zowel meisjes als jongens is uitverkoren op basis van een door vakgenoten samengestelde shortlist. “Dat geeft aan dat Roos Vink geen typische meidenstrip is, zoals vaak wordt verondersteld. Een bevestiging vanuit de beroepsgroep én de jonge lezers: zo’n brede waardering maakt deze onderscheiding voor mij extra bijzonder. Ik ben heel blij en had dit echt niet verwacht.”

Snotneus is het vijfde album over Roos van uitgeverij Syndikaat. ‘Vooral de originele invalshoek en het authentieke tekenwerk van Jan Vriends zorgen ervoor dat de strapatsen van de brugpieper van het papier afspat’, aldus het juryrapport. ‘In de vijftien jaar dat stripheldin Roos Vink de pagina’s van stripblad Tina onveilig maakt, is ze uitgegroeid tot één van de voornaamste Nederlandse jeugdstrips van de laatste tijd. Bij ieder album worden de figuren rondom Roos nog verder uitgekristalliseerd om zo nog meer tot de verbeelding te spreken. Een knap staaltje werk van de geestelijke vader van Roos Vink. De titel Jeugdalbum van het Jaar 2021 is een prachtige bevestiging.’ (avda).

Cover van het winnende album Snotneus over brugpieper Roos Vink.

http://janvriends.nl

Stripschapprijzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *