Cultuurfonds Noord-Brabant steunt 58 projecten met ruim 280.000 euro

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft in het tweede kwartaal van 2022 voor € 280.808 bijgedragen aan achtenvijftig bijzondere cultuurprojecten in de provincie. Vier maal per jaar kunnen bij het Cultuurfonds aanvragen worden ingediend voor financiële ondersteuning op het gebied van kunst en cultuur en natuur. Een deel van de toegekende subsidies is afkomstig uit particuliere fondsen zoals het Bredius fonds, het Jacques en Anne fonds, het Van Lange fonds en het Sayers fonds. De toegekende bedragen lopen uiteen van vijfhonderd tot tienduizend euro. Enkele projecten die eruit springen zijn in deze ronde:

Ontwerp voor een kunstwerk op het Marga Mincoplein in Breda.

Kunstobject Marga Mincoplein Breda

Buurtvereniging Ginneken Breda kan voor haar kunstobject op het Marga Mincoplein in Breda rekenen op tienduizend euro. Directe aanleiding is de trieste aanblik van het brugdek van het viaduct dat sinds 2000 de buurten Ginneken, Zandberg-Oost en Zandberg-West van elkaar scheidt. Bewoners sloegen daadkrachtig de handen ineen om dit probleem samen aan te pakken. Zij kozen voor het kunstobject van Tamar Frank dat de oorspronkelijke verbinding tussen de buurten zichtbaar maakt. Een creatief lijnenspel vormt samen een lichtpoort. Wie door de poort stapt, komt in een afgeschermde ruimte tussen het groen.

In het kader van het honderdjarig bestaan gaf Fanfarde de Vooruitgang onder andere een concert met het Nederlands Blazers Ensemble. Foto > Rudy Roth

100 jaar Dorp van de Muziek

Fanfare de Vooruitgang kan voor haar project ‘100 jaar Dorp van de Muziek’ in Stiphout rekenen op vijfentwintighonderd euro. De fanfare speelt een actieve rol in het gemeenschapsleven van het dorp en laat in haar jubileumjaar letterlijk van zich horen. Met een lessenserie voor scholieren, workshops en een concert samen met het Nederlands Blazers Ensemble. De climax vond op 18 juni plaats tijdens een straattheaterfestival met een lint van door het dorp slingerende acts: van strijkkwartet tot opera en cabaret. Het festival werd geopend door een muziekstuk waar het hele dorp aan kon meedoen. Alle inwoners ontvingen daartoe een kazoo (klein blaasinstrument) in de brievenbus.

Beeld uit de skateboardmovie over skaters in Den Bosch.

KICK/PUSH Skateboardmovie

Cross-over community Antishit en Eendrachtfilms kunnen voor het project ‘KICK/PUSH Skateboardmovie’ rekenen op vijfenzeventighonderd euro. KICK/PUSH laat zien hoe het skateboarden in ’s Hertogenbosch op eigen kracht uitgroeide van een onbegrepen subcultuur tot een fenomeen dat in 2021 Olympische status verwierf. De film draait om de opkomst van de skateboardscene vanaf het eind van de jaren zeventig. Een verhaal over de zoektocht naar acceptatie en het noeste streven naar een eigen plek. KICK/PUSH behandelt op een kleurrijke, kunstzinnige wijze het Bossche skateverbod van de jaren negentig, de groeistuipen van de scene en de opkomst van de verschillende indoorskateparken van de stad. De film gaat op 23 september 2022 in première. (en)

www.cultuurfonds.nl/kwartaaltoekenningen-tweede-kwartaal-2022-noord-brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *