Expositie tekstwerken Sef Peeters in Galerie Ecker

In een drietal tentoonstellingen ‘teken-daad-tekst’ toont Galerie Ecker in Breda werk van drie Bredase kunstenaars die na hun overlijden een indrukwekkend oeuvre achterlieten: Dick Fluitsma, Moniek Toebosch en Sef Peeters. De beurt is nu aan Peeters (1947-2019) die zich laat in zijn carrière realiseerde dat tekst een belangrijk aspect van zijn oeuvre is. Hij ging als kunstenaar beeldend om met tekst en zei daarover: “Woorden zijn minder te vertrouwen dan beelden, over woorden heb ik geen macht. Een beeld is op de eerste plaats iets en dan misschien nog meer, een woord is niets en wat nog meer?”

Tekst speelde een belangrijke rol in het beeldend werk van Sef Peeters.

Peeters schiep een omvangrijk oeuvre met tekstwerken. Soms met ironie zoals Een gezonde kunstenaar op een gezond voetstuk of ontleent aan gezegden als Good fences make good neighbors. In het oeuvre van Peeters nemen deze tekstwerken een aparte positie in waarbij het niet gaat om taal of poëzie. Het zijn vlakke beelden of regelrechte sculpturen en Peeters ging verder dan de meeste conceptuele kunstenaars die met teksten werken. Hij onderwierp het tekstmateriaal aan de sculpturale principes van de beeldhouwkunst, ook al bleven de werken vlak.

Bij de expositie verschijnt een publicatie waarin zeventien van de geëxposeerde werken zijn afgebeeld. Florette Dijkstra scheef daarvoor de inleiding ‘De beelden in de letters in de woorden in de beelden’. Dit boekje verscheen bij Uitgeverij Van Kemenade (ISBN 9789071376764). De publicatie en de tentoonstelling zijn samengesteld door Florette Dijkstra, Berry van Gerwen, Hein van Kemenade, Rebecca Nelemans, Ad van Rosmalen en Marianne Sprangers. (lt)

‘Sef Peeters, Tekst’ van 3 tot en met 31 juli 2022 in Galerie Ecker in Breda. De opening vindt plaats op 3 juli om 13.00 uur met een inleiding door Florette Dijkstra.

www.galerieecker.nl

www.sefpeeters.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Stedelijk Museum Breda richt schijnwerper op Bredase kunstenaars: Sef Peeters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *