Onderweg: Op het water van de Dommel met Jeroen Bosch

Fotocolumn door Joep Eijkens

Sinds 2010 vindt in ’s-Hertogenbosch om de twee jaar de Bosch Parade plaats. Zo heet de optocht over het water van de Dommel (oorspronkelijk de Binnendieze) waaraan allerlei wonderlijke vaartuigen meedoen. De makers daarvan – kunstenaars uit binnen- en buitenland – laten zich steeds inspireren door het werk van hun wereldberoemde voorganger Jeroen Bosch.

Van16 tot en met 19 juni 2022 vond de negende editie plaats van wat de organisatoren omschrijven als ‘een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water’. De tienduizenden toeschouwers langs de kant konden ditmaal genieten van zulke watermonsters als Ogopogo, Angler Maiden, de Legendarische Lekkerbek en diverse andere tableaux vivants, al dan niet met muziek.

’Verleiding’ mocht dan wel het thema zijn van deze editie, de parade leek toch eerder in het teken te staan van de diverse rampen en crisissen die de mensheid bedreigen. Typerend was wat dat betreft de macaber klinkende, steeds weer terugkerende zware klap van de drijvende Hamer van Atelier Van Lieshout die als het ware de optocht opende. Eindpunt van de nabij het Essentgebouw vertrokken waterparade was de Bossche Citadel. Daar was voor de eerste keer een Tuin der Lusten ingericht en vond later op de avond na de terugkeer van het laatste vaartuig een zogeheten Slotritueel plaats.

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *