Legendarische docent kunstgeschiedenis Hans Koch overleden, 1941-2022

In zijn woonplaats Tilburg, overleed op 9 juni jongstleden Hans Koch, echtgenoot van beeldhouwer Margot Homan. Koch doceerde meer dan veertig jaar lang kunstgeschiedenis aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en wordt door veel oud-studenten in interviews geroemd om zijn fascinerende colleges. In die colleges, die soms langer duurder dan in het lesrooster vermeldt, ging het steeds om de verbanden tussen beeldende kunst, literatuur, musicologie, filosofie en andere wetenschappen in bepaalde periodes.

Beeld van Hans Koch, gemaakt door zijn echtgenote Margot Homan. Archieffoto 2014 > Piet den Blanken

Op een aantal inleidingen en voorwoorden na produceerde de zo belezen Koch zelf geen kunstboek. Wel werkte hij sinds zijn pensionering aan een proefschrift over het beeld – in dit geval gepersonifieerd door Gustave Moreau – en het woord in de persoon van Stéphane Mallarmé. De titel van dat proefschrift: Salomé in beeld, Hériodade in woord. Du coté de G. Moreau et S. Mallarmé. Het gaat over smaak, over wat door de kunsthistorische, dogmatische beugel kan en wat niet. En over de rol en de betekenis van het woord daarbij. Doordat Koch een paar jaar geleden ziek werd, heeft hij dit proefschrift jammer genoeg niet kunnen voltooien. Daarnaast hield hij zich bezig met het componeren van liederen waarvan er verschillende door Brabantse koren zijn uitgevoerd. (jvdv)

Van Hans Koch wordt zaterdag 18 juni 2022 om 12.30 uur afscheid genomen in de Hilvaria Studio’s, Goirlesedijk 12 b, 5081 ND in Hilvarenbeek.

Reacties (2)

  1. Ellen Van Buiten schreef:

    Een verademing om u en uw werk te zien in het programma Binnenste Buiten. Begrippen als “het innerlijk en de geest”,gebruikt u op een voor mij bijzonder onbevangen wijze. Uw werk heeft mij verbaasd en ik voel mij gelukkig bij het zien van innerlijke vrijheid van uw geest. Hartelijk dank, Ellen van Buiten

    Redactie Brabant Cultureel: De uitzending over Margot Homan is terug te zien bij BinnensteBuiten: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/vakwerk/video/creatieve-marmer-beeldhouwer-in-tilburg

  2. Jelly Hamstra schreef:

    Dit zijn niet zomaar beelden; deze beelden hebben een ziel. Ze zijn gemaakt door een bezield en begaafd kunstenaar. Ik ben er stil van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *