Simone Atanga Bekono wint Anton Wachterprijs met roman ‘Confrontaties’

De Anton Wachterprijs 2022 voor het beste literaire prozadebuut is gewonnen door Simone Atanga Bekono (Dongen 1991). Deze tweejaarlijkse prijs wordt op 25 juni uitgereikt tijdens het Literair Festival Harlingen.

De jury onder leiding van voorzitter Gaert de Vries koos uit de shortlist van zeven kandidaten voor de roman Confrontaties van Simone Atanga Bekono. Volgens de Leeuwarder Courant beoordeelde de jury dit boek onder meer als ‘een daverende roman met details die je bijblijven’. 

Simone Atanga Bekono. Foto > Bianca Sistermans

In de bespreking van Confrontaties op Brabant Cultureel toonde recensent Peter van Vlerken zich onder de indruk van het debuut. ‘Het proza in Confrontaties knettert dat het een aard heeft. De hoofdstukken zijn kort, de zinnen eveneens. ‘Tjak-tjak-tjak-tjak’, schrijft Bekono ergens. Zo klinken haar woorden ook. Hier moet met kracht een rekening worden vereffend. Hier moet een meisje om zich heen slaan om haar gerechtvaardigde plaats in de samenleving op te eisen’.

Confrontaties kan zich meten met Blauwe maandagen van Grunberg [Peter van Vlerken]

En: ‘In literaire termen heet een boek als Confrontaties een ‘coming of age roman’, waarin een groei plaatsvindt van jeugd naar volwassenheid. Dit boek kan zich meten met het beste wat in dat genre is verschenen, Blauwe maandagen van Arnon Grunberg om er maar eentje te noemen. Geen wonder dat dit veel jongeren aanspreekt. Maar ook voor ouderen is Confrontaties een absolute aanrader.’ 

Bekono won eerder met Confrontaties de CPNB-prijs voor het beste jongerenboek van 2021. Ook kreeg zij er de Hebban Debuutprijs voor en stond zij met het boek op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Als dichter geldt zij eveneens als een groot talent. Haar debuutbundel uit 2016 werd met prijzen bekroond.

De Anton Wachterprijs is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografische romancyclus van Simon Vestdijk (1898-1971). De uitreiking van de prijs in Harlingen is geen toeval, het is de geboortestad van Vestdijk. Aan deze literaire onderscheiding is een bedrag verbonden van tweeduizend euro en een beeldje. Andere kandidaten waren Lale Gül, Valentijn Hoogenkamp, Jilt Jorritsma, Tobi Lakmaker, Vincent Merjenberg en Joost Oomen. In 2020 won Annemarie Haverkamp  de Anton Wachterprijs met De achtste dag. (en)

Portretfoto > Bianca Sistermans

Lees ook op Brabant Cultureel:
Simone Atangana Bekono schrijft Brabants Boek Present
Knetterend proza in de debuutroman van Dongense schrijfster Bekono

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *