Ontwerp Singer Laren door Bedaux de Brouwer verkozen tot Beste Gebouw 2022

De uitbreiding van Museum Singer Laren van Bedaux de Brouwer Architecten uit Goirle is verkozen tot Beste Gebouw van het jaar 2022. Dit werd woensdagavond 12 mei bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater Zuidplein in Rotterdam. Singer Laren won zowel de juryprijs als de publieksprijs, een unicum in de geschiedenis van de prijs. ‘Vakmanschap pur sang’,aldus de jury.

Binnentuin van museum Singer Laren met op de achtergrond het gebouw dat ontworpen is door Bedaux de Brouwer. Hieronder de nieuwe vleugel van dichterbij. Foto > Karin Borghouts

Museum Singer Laren is gevestigd in en aan de villa van het echtpaar Singer uit 1911. De opdracht was om een vleugel te bouwen voor de nieuwe Nardinc-collectie. Om verrommeling te voorkomen stelde Bedaux de Brouwer Architecten voor om heel het complex, dat al meermalen was verbouwd, onder handen te nemen. ‘Een architectuur die voortzet wat er is, niet naadloos maar zonder breuk’, omschrijft het architectenbureau het project. De nieuwe vleugel van het museum, twee expositiezalen en een tuinkamer, sluit aan bij en bouwt voort op de bestaande bebouwing. Ook zijn de bestaande zalen vernieuwd en is de entree verlegd. De uitbreiding omarmt de museumtuin. ‘Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap pur sang, in aanpak, uitvoering, details’, zo schrijft de jury.

De uitbreiding van de expositieruimte van museum Singer Laren. Foto’s > Karin Borghouts

Branchevereniging

Het was de zeventiende keer dat de BNA (de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus) de jaarlijkse verkiezing van deze Nederlandse architectuurprijs hield. Singer Laren (categorie Identiteit en Icoonwaarde) nam het op tegen negen andere genomineerde projecten in vier categorieën. Er waren tweeëntachtig aanmeldingen.

De jury bestond dit jaar uit Gert Kwekkeboom (Civic Architects), Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council), Mohamed Baba (Woningcorporatie Haag Wonen), Maartje Luisman (SVP Architectuur en Stedenbouw) en Ton Venhoeven (Venhoeven CS architecture+urbanism). Voorzitter van de jury was Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. (cl)

www.gebouwvanhetjaar.nl

www.bedauxdebrouwer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *