Sinan Çankaya wint E. du Perronprijs met ‘Mijn ontelbare identiteiten’

De E. du Perronprijs 2020/2021 gaat naar de auteur Sinan Çankaya (Nijmegen 1982) voor zijn boek Mijn ontelbare identiteiten. Volgens de jury is het werk met zijn kijk op Nederland en op zijn jeugd ‘een spiegel aan de lezers en nodigt het uit tot zelfreflectie. Het boek is kritisch en boeiend, omdat het niet ontbreekt aan humor en lichtheid.’ De E. du Perronprijs is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren.

Sinan Çankaya. Foto > Marijn Smulders

Sinan Çankaya is kind van Turkse ouders en hij kon als eerste van zijn generatie gaan studeren. Hij deed de studie culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en behaalde zijn master aan de University of Bradford. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie. Ook deed hij onderzoek naar etnisch profileren. Zijn schrijverschap resulteerde in 2020 in Mijn ontelbare identiteiten, waarin hij beschrijft hoe het is om als kind van migranten op te groeien in een arme wijk in Nijmegen. Citaat: ‘We woonden in een Sjonnie-buurt, maar hadden het niet door. We woonden in een probleemwijk, aandachtswijk, krachtwijk, prachtwijk en Vogelaarwijk en brachten de multiculturele samenleving tot leven (…) Boeken lezen, daar werd op neergekeken.’ Çankaya voelde zich er thuis.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de Tilburgse universiteit. De andere genomineerden waren Raoul de Jong met Jaguarman, Lucas Waagmeester met Op drift. De ontwrichting van Turkije en Laura Jansen met Wij zagen een licht. Berichten vanuit Lesbos. De winnaar van 2019 was Ellen Deckwitz. De prijsuitreiking vindt plaats op 19 mei 2022 in de aula van de universiteit tijdens het ‘Night University’ festival. Paul Scheffer, emeritus hoogleraar Europese studies, houdt de E. du Perronlezing. De prijs bestaat uit tienduizend euro en een object dat is ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het Textiel Museum in Tilburg. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dichteres Ellen Deckwitz: Waarschuwende woorden van Du Perron nog altijd actueel
E. du Perronprijs 2018 voor Vlaming Jan Leyers
Winnaar Du Perronprijs Vanderstraeten: atheïst onder Antwerpse joden
Stefan Hertmans wint E. du Perronprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *