Simone Atangana Bekono schrijft Brabants Boek Present

Simone Atangana Bekono schrijft dit jaar het Brabants Boek Present. Een goede vangst voor het Prins Bernard Cultuurfonds Brabant, de Brabantse literatuurstichting Tilt en de aangesloten Brabantse boekhandels, want de in 2018 gedebuteerde schrijfster (Dongen 1991) sleepte zowel met poëzie als proza al meteen prijzen in de wacht. Ook zal zij zeker jonge lezers aanspreken. 

Maandag 9 mei is Simone Atangana Bekono bij boekhandel Gianotten Mutsaers voorgesteld als de opvolgster van Vrouwkje Tuinman die vorig jaar met ‘Tijdelijk verblijf’ tekende voor het Brabantse geschenk. Wie tussen 3 en 12 september voor 12,50 euro aan boeken koopt bij een deelnemende Brabantse boekhandel krijgt haar novelle ‘Zo hoog de zon stond’ cadeau. 

Presentatie van Simone Atangana Bekono als schrijver van het Brabants Boek Present 2022 in boekhandel Gianotten Mutsears in Tilburg. Foto’s > William van der Voort

Atangana Bekono heeft zich voor haar novelle laten inspireren door de gothic novel, een mengeling van horror, romantiek, en mystiek. In het verhaal verwerkt zij ook thrillerelementen. Het is een intens hete zomer als twee vrouwen terechtkomen in een enorme villa in een verzonnen dorp. Onder invloed van hitte en drank raken ze steeds meer hun greep op de werkelijkheid kwijt. De vreemd aandoende woordvolgorde in de titel verwijst naar de hallucinante sfeer waarin zij belanden. Het boek verschijnt waarschijnlijk in een oplage van 15.000. 

Debuut

De dertigjarige Atangana Bekono, dochter van een Kameroense vader en een Zeeuwse moeder, studeerde in 2016 af aan de schrijfopleiding van de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Ze debuteerde in 2018 met de poëziebundel ‘Hoe de eerste vonken zichtbaar waren’, waar ze de poëziedebuutprijs aan Zee voor kreeg en het Charlotte Köhler Stipendium voor Poëzie. Met haar eerste roman ‘Confrontaties’ uit 2020 belandde zij heel verrassend op de shortlist van de Librisprijs 2021 en won ze de Hebban Debuutprijs. Ook dingt het boek mee naar de Anton Wachterprijs, waarvan de winnaar op 25 juni bekend wordt.

Simone Atangana Bekono. Foto > Bianca Sistermans

In ‘Confrontaties’ keert de schrijfster zich tegen racisme door het verzonnen verhaal te vertellen van een zestienjarig, zwart meisje dat zich krachtig verweert tegen pesterijen en uitsluiting en twee medescholieren die haar belangen ernstig mishandelen. Deze Salomé belandt daardoor in een detentiecentrum, waar zij opnieuw te maken krijgt met racisme en angst. Een beklemmende, ruige maar ook tot nadenken stemmende roman over volwassen worden onder moeilijke omstandigheden. Maar het boek is niet het levensverhaal van Simone Atangana Bekono zelf, al kreeg ook zij te maken met racisme en uitsluiting. (MvE)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dongense Simone Atangana Bekono schreef Beste Boek voor Jongeren 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *