Jazzfestivals in Breda en ’s-Hertogenbosch pakken weer uit na corona

De twee grote jazzfestivals in Noord-Brabant lagen afgelopen jaren door de coronapandemie aan banden. Maar nu kan weer flink worden uitgepakt. Het Breda Jazz Festival, traditiegetrouw in het hemelvaartsweekend, en Jazz in Duketown een week daarna in het pinksterweekend.

Het Breda Jazz Festival begint op donderdag 26 mei en eindigt op zondag 29 mei en staat in het teken van het vijftigjarig bestaan. Op maar liefst twintig locaties, zowel binnen als buiten, kunnen jazzliefhebbers weer hun hart ophalen. Temeer daar de meeste optredens gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Het programma van het Bredase festival bestond de eerste decennia uit oude stijl jazz, maar vanaf de jaren negentig is het aanbod verbreed met naast classic jazz ook aanverwante jazzstijlen.

Swingen op het Breda Jazz Festival. Archieffoto > Stefan Oomes

Enkele namen van de tientallen jazzartiesten die optreden: Wouter Hamel, Hans Dulfer, Streetband Rue D’Anvers uit Bergen op Zoom, My Brainbox (met Jan Akkerman), Catfish, The Streetbeat Empire, Jessie Lee and the Alchemists, Jazz Connection en Frits Bayens Big Band. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum heeft Blind Walls Galery een muurschildering gemaakt onder de noemer Breda Jazz FestiWall. Die wordt op 21 mei onthuld.

Avondconcert Jazz in Duketown op de Markt in Den Bosch. Archieffoto > Arno Lucas

Jazz in Duketown presenteert zich als het grootste gratis (openlucht) jazzfestival in Nederland, met meer dan 150.000 bezoekers per jaar. Op podia in de binnenstad van Den Bosch treden van vrijdag 3 juni tot en met maandag 6 juni nationaal en internationaal bekende muzikanten op. Deze achtenveertigste editie van het festival richt zich op jazz en aanverwante muzieksoorten zoals soul en funk gerelateerde jazz. Jazz in Duketown programmeert ook nieuwe, aankomende bands, die later te zien zijn op andere (niet jazz) festivals. De organisatie wil met deze brede en vernieuwende programmering laten zien dat jazz voor alle leeftijden is.

Een kleine greep uit de lijst van artiesten die in Den Bosch optreden: Conic Rose, Trio Perself, Teus Nobel|Liberty Group, Suzan Venema Sextet, Meerkat, Tito’s Soul Jazz Party, Hans Dulfer en Bram van de Glind Quartet. (en)

www.bredajazzfestival.nl

www.jazzinduketown.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *