Expositie van schilderijen uit het Rijksmuseum in Markiezenhof in Bergen op Zoom

In het Markiezenhof in Bergen op Zoom is tot en met 24 juli 2022 een selectie van veertig schilderijen te zien afkomstig van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het thema van de expositie is Hoge Luchten en omvat vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook intieme stadsgezichten. De tentoonstelling maakt deel uit van de tournee ‘Schatten uit het Rijks’.

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strakke blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was tweehonderd jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland.

Gezicht op Dordrecht bij zonsondergang, Albert Cuyp (kopie naar) ca. 1700 – ca. 1842. Collectie > Rijksmuseum

Ook zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de zeventiende-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Van de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Aan Hoge Luchten is ook een hedendaagse component toegevoegd. Het duo Martin & Inge Riebeek brengt met Stadlucht Maakt Vrij inwoners uit Bergen op Zoom in beeld in videoportretten. En verder is in het Markiezenhof een parallelle expositie te zien van kunstcollectief Arsis. Na Hoge Luchten volgt nog een reizende expositie met als thema Hete Vuren.

De schilderijentoernee ‘Schatten uit het Rijks’ is een samenwerkingsverband van het Rijksmuseum met zes stadsmusea in het land. Het gaat om Museum Gouda, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen, het Westfries Museum in Hoorn, het Limburgs Museum in Venlo en het Stedelijk Museum Zutphen.
Deze musea speuren in het depot van het Rijksmuseum naar verrassend werk van onbekende meesters en onbekend werk van beroemde schilders. Limburgs Museum, gevestigd in Venlo. (en)

Meer informatie op www.markiezenhof.nl

IJsvermaak op stadsgracht, Abraham Jacobus Couwenberg (1830-1837). Collectie > Rijksmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *