Fotojournalist Piet den Blanken overleden

Vanmorgen bereikte ons het droeve nieuws dat documentair fotograaf Piet den Blanken uit Breda is overleden. Op reportagereis in Guatemala werd hij enkele weken geleden met ernstige gezondheidsklachten opgenomen in een ziekenhuis. Zijn toestand verslechterde naarmate de tijd verstreek en de behandelingen bleken niet aan te slaan.

We verliezen in Piet een fotograaf die met hart en ziel verbonden was met Brabant Cultureel. Als hij niet op reportage in het buitenland was, stond hij klaar om het culturele leven in Noord-Brabant met zijn camera vast te leggen en binnen de redactie was hij een ook als persoon zeer gewaardeerde collega.

Documentair fotograaf Piet den Blanken. Foto > Joyce van Belkom

Piet den Blanken (Wijbosch 1951) trok zich het lot aan van de mensen in deze wereld die het niet goed hebben getroffen. Die leven in armoede of worden vervolgd omdat zij in opstand komen tegen onderdrukking en uitbuiting. Piet was bij uitstek een maatschappelijk geëngageerde fotograaf die zich door middel van zijn camera solidair toonde met de slachtoffers.

In zijn werk had hij in het bijzonder aandacht voor migranten die in het welvarende Westen onder zware omstandigheden een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Zijn laatste grote tentoonstelling bij Pennings Foundation in Eindhoven, afgelopen zomer, had als thema 25 jaar migratie.

Kritisch

Zijn eerste stappen op het pad van de fotografie zette Piet den Blanken eind jaren zeventig als dokalaborant bij het Brabants Dagblad. Al gauw trok hij erop uit als persfotograaf. Enige tijd later sloot hij zich aan bij de Kritiese Filmers in Breda en hij verdiepte zich als freelancer in met name sociale en economische onderwerpen. Acties tegen bijvoorbeeld bedrijfssluitingen en de plaatsing van kruisraketten volgde hij op de voet. Al gauw verlegde hij zijn focus naar onrecht in het buitenland. In zijn loopbaan heeft hij tal van landen bezocht, maar vooral Midden-Amerika genoot zijn warme belangstelling. Zijn foto’s verschenen in regionale dagbladen en in landelijke kranten als Trouw, NRC en De Volkskrant.

Beeldend kunstenaar Stijn Peeters en fotograaf Piet den Blanken op de expositie 25 jaar Migratie. Foto > Joep Eijkens

Zijn Brabantse roots verloor hij niet uit het oog. Hij werkte bijvoorbeeld mee aan het fotoproject Brabant bestaat niet en maakte een fotoboek over zijn oud-klasgenoten op de kleuterschool van Wijbosch. Voor Brabant Cultureel maakte hij foto’s bij interviews, fotoreportages en verzorgde hij de fotografie voor de serie Atelierbezoek.

Wij kennen Piet als een fijne, betrokken collega die de ontwikkelingen bij Brabant Cultureel ook volgde als hij in het verre buitenland zat. Piet was een zachtaardig, warm iemand, empathisch en met gevoel voor humor. Maar hij was fel als het ging over onrecht, dichtbij of ver weg. We gaan hem missen.

Alle mensen die hem dierbaar waren, wensen wij sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

Namens redactie, medewerkers en bestuur van Brabant Cultureel,

Emmanuel Naaijkens
Hoofdredacteur 

Later vandaag op Brabant Cultureel een uitgebreid portret van Piet den Blanken.

Reacties (2)

 1. Toine van Corven schreef:

  Jarenlang samengewerkt met Piet.. Wat een betrokkenheid en wat een vakmanschap.! Een zeer groot verlies voor het journalistiek metier. Sterkte iedereen die Piet kent..

 2. jan de waal schreef:

  UITZENDING DOCU PIET DEN BLANKEN
  In verband met het onverwachte overlijden van Piet zal de documentaire over hem, Feitelijk maar niet Objectief, vervroegd uitgezonden worden door Omroep Brabant.

  De film wordt a.s. zondag 10 april 2022 2x uitgezonden:
  10.22 uur
  16.44uur

  Als je Omroep Brabant niet kan ontvangen, dan kan je de uitzending ook live zien via internet:
  https://www.omroepbrabant.nl/tv

  Na de laatste uitzending zal de film nog een maand lang te zien zijn via Media > Televisieprogramma’s gemist:
  https://www.omroepbrabant.nl/tv/programma/4067745/Feitelijk-maar-niet-objectief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *