Een lichtkunstwerk in de Spoorzone linkt Tilburg aan De Stijl

Op maandagavond 18 april 2022, rond 21.00 uur wordt in Tilburg het lichtkunstwerk De wereld van heden raast door in dada’s voetspoor onthuld. Het kunstwerk, een zin van zo’n zeventig meter lang en één meter hoog, staat op gebouw 79 in de Spoorzone. Het is een aforisme van de Tilburgse spoorbeambte, dichter en mecenas Antony Kok (1882-1969). Kok was boezemvriend en klankbord van kunstenaar Theo van Doesburg (pseudoniem van Christian Küpper). Rotterdammer Kok woonde sinds zijn zesentwintigste in Tilburg, Van Doesburg was in 1914 bij Tilburg gelegerd. in Tilburg broedde Van Doesburg de eerste plannen uit voor wat later kunstbeweging De Stijl zou worden.

Het lichtkunstwerk bij nacht en bij dag.

Het lichtkunstwerk is ontworpen door grafisch vormgever Jac de Kok in samenwerking met Marieke van der Schaar, op basis van een lettertype dat is ontworpen door Van Doesburg. Het is geïnitieerd door Stichting De NWE Stijl@Tilburg. De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van burgemeester Theo Weterings en wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx. Stadscomponist Mathijs Leeuwis maakte voor de gelegenheid een compositie. 18 april 2022 is de honderdveertigste geboortedag van Kok. Het is ook de datum waarop Tilburg in 1809 stadsrechten kreeg. In de LocHal is tot en met 13 mei een expositie te zien over De Stijl.

Antony Kok

Wandelroute

De bedoeling was om op 27 april de digitale toer In de Sporen van de Stijl te lanceren, maar dat gaat niet door. De nieuwe datum is 2 juni. In die toer nemen dichters en performers Serge van Duijnhoven en Esther Porcelijn wandelaars mee langs plekken in Tilburg waar spraakmakende ontmoetingen plaatsvonden tussen voormannen en vrouwen van De Stijl. Via QR-codes kan deze route gratis worden gelopen. Op diverse plekken is ook een folder verkrijgbaar met de route en achtergrondinformatie. (cl)

www.destijltilburg.nl

Reacties (1)

  1. Frans de Kock schreef:

    Wel jammer dat van A. Kok niet een portret van K. Verwey of geschreven klankgedicht van Kok te zien is. Terwijl zoiets toch mogelijk geweest zou zijn? geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *