Bijzondere uitvoeringen Matthäus-Passion in Tilburg, Helmond en Breda 

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteren een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bach’s meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling. 

De uitvoering is in Brabant drie keer te zien: op vrijdag 1 april in Concertzaal Tilburg, op zondag 3 april in theater het Speelhuis in Helmond en op Palmzondag 10 april in Chassé Theater in Breda. In elke stad zal een lokaal koor op het podium staan, respectievelijk Tilburgs Vocaal Ensemble, Helmonds Kamerkoor samen met Philips Philharmonisch koor en Gemengd Koor Cantabile Breda.

Het Nederlands Blazers Ensemble tijdens het nieuwjaarsconcert 2022. Foto > Peter Lodder

De uitvoering is in handen van een cast, met internationale stersopraan Claron McFadden en bariton Rick Zwart. Zij worden begeleid door onder meer de Turkse ney-speler Sinan Arat, een meester op deze traditionele rietfluit, en de fenomenale jonge Syrische dudukspeler Ghaeth Almaghoot. De jonge componist Arjan Linker (voormalig winnaar van de Nederlands Blazers Ensemble compositiewedstrijd) maakte de arrangementen.

De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het NBE: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich met succes aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts Requiem, Figaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria en Mahlers Lied von der Erde. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 de zeer bejubelde voorstelling The Fairy Queen maakte. (en)

In de eerste versie stond Kamerkoor Cantabile. De juiste benaming is Gemengd Koor Cantabile Breda. Dat is hierboven aangepast.

www.nbe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *