Theatermaker Toni Blackwell wint De Troffel 2022 op Festival Cement 

Theatermaker Toni Blackwell uit Amsterdam heeft De Troffel 2022 gewonnen. Dat is een stimuleringsprijs die jaarlijks in maart tijdens Festival Cement in Den Bosch wordt uitgereikt aan het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker.

Blackwell was met zeven andere kandidaten door een leescommissie uitgekozen om naar de eindronde te gaan. De Troffel staat open voor beginnende theatermakers, choreografen, tekstschrijvers en scenografen. De vele inzendingen werden gelezen door de leescommissie, bestaande uit Pim Cornelussen (festivaldramaturg Cement), Sophie Sanders (zakelijk trainee Cement), Dorothy Blokland (theatermaker), Joost Segers (dramaturg en artistiek ontwikkelaar Via Zuid). Zij kwamen samen tot een selectie van de volgende acht concepten:

Zes finalisten van theaterprijs De Troffel. Winnaar werd Toni Blackwell (rechts). Foto > William van der Voort

1. Als er niemand kijkt – Eos en Zephyr Brüggen
2. Een bakje troost – Collectief Veto
3. House of strength – Roshanak Morrowatian
4. If light had a body – Kelvin Pater
5. Libido – Merel Franx
6. Mijn vrouw – Waikuma Pentury
7. Voor sletten die zijn verkracht – Toni Blackwell
8. Er is hier geld – Anne Meffert

Deze makers mochten hun idee pitchen voor een jury bestaande uit Simon Baetens (dramaturg Workspace Brussels), Maartje van Zutphen (programmeur De Nieuwe Vorst) en Karlijn Benthem (Directeur Festival Jonge Harten). Voor de jury was Toni Blackwell (27) de winnaar met haar concept Voor sletten die zijn verkracht. Blackwell is niet alleen theatermaker maar ook theaterdocent, schrijver en activist. 

Uit het juryrapport: “Het voorstel van Toni Blackwell is moedig, super urgent en noodzakelijk voor de maker maar ook voor het publiek. Ze schetst samen met haar talentvolle spelers een actueel tijdsbeeld. Het is een prikkelende en energieke pitch die de jury nieuwsgierig maakt naar meer. De jury is benieuwd naar hoe de voorstelling zich kan ontwikkelen in vormkeuzes en regie.”

De Troffel is een prijs van € 7.500 waarmee jonge theatermakers financiële ondersteuning krijgen om hun winnende projectplan verder uit te werken. Ook ontvangt de winnaar de uitnodiging om de voortgang of realisatie van zijn of haar plan te tonen tijdens Festival Cement 2023.
 
Eerder werd de prijs gewonnen door Mooni Van Tichel, Courtney May Robertson, Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert, Alexia Leysen, en LIPS&KNOBEL. (en)

Festival Cement in Den Bosch duurt tot en met zondag 26 maart. Kaarten zijn te bestellen via de website van het festival. www.festivalcement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *