De Vaandeldrager van Rembrandt in oktober in Het Noordbrabants Museum

Het onlangs door de Nederlandse staat gekochte schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt maakt een reis langs musea in twaalf provincies. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien.

De provincie Friesland bijt in mei 2022 het spits af en daarna is het schilderij steeds gedurende drie weken in een van de deelnemende musea in het land te zien. In oktober hangt De Vaandeldrager dan in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Elk van de deelnemende musea biedt tenminste één dag gratis toegang. Na de rondreis is het schilderij blijvend te bewonderen in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De Vaandeldrager, Rembrandt van Rijn 1636. Collectie > Rijksmuseum

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari van dit jaar voor een bedrag van 170 miljoen euro aangekocht door de Nederlandse Staat, met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de VriendenLoterij.

Het schilderij wordt in elk museum in eigen context gepresenteerd. Ook biedt elk museum eigen publieksmiddelen aan om jong en oud kennis te laten maken met dit topstuk van Rembrandt. Daarnaast komt er een website met alle informatie over de rondreis van De Vaandeldrager. Het Rijksmuseum maakt een speciaal lespakket voor het primair en voortgezet onderwijs en ook voor het mbo. Dat lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld en sluit aan bij de bestaande leerdoelen in diverse curricula.

In samenwerking met de Vereniging Rembrandt verschijnt een begeleidend boek over de verwerving en het belang van dit schilderij voor de collectie Nederland. (en)

Toerschema

Fries Museum in Leeuwarden (mei 2022)
Centraal Museum in Utrecht (juni 2022)
Stedelijk Museum in Alkmaar (juli 2022)
Drents Museum in Assen (augustus 2022)
Kunstlinie in Almere (september 2022)
Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch (oktober 2022)
Mauritshuis in Den Haag (november 2022)
Rijksmuseum Twenthe in Enschede (december 2022)
Museum Arnhem in Arnhem (januari 2023)
Zeeuws Museum in Middelburg (februari 2023)
Bonnefanten in Maastricht (maart 2023)
Groninger Museum in Groningen (april 2023)

www.rijksmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *