Russische fotograaf Raoef Mamedov niet naar Uden, opgepakt bij demonstratie tegen oorlog

De Russische cineast-fotograaf Raoef Mamedov is zaterdag 5 maart 2022 niet aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Het Laatste Avondmaal in Museum Krona in Uden. Hij is vorige week opgepakt door de Russische autoriteiten toen hij in Moskou demonstreerde tegen de invasie van zijn land in Oekraïne. 

Hij is inmiddels weer vrijgelaten, en heeft aan zijn arrestatie vooral blauwe plekken overgehouden, zegt Wouter Prins, conservator van Museum Krona. “Het is erg triest wat er is gebeurd.” Voor zover bekend gaat het naar omstandigheden goed. Of er een officiële aanklacht tegen Mamedov is ingediend weet Prins niet. Dat de fotograaf met andere Russische burgers de straat is opgegaan om te protesteren tegen de oorlog die het regime heeft ontketend, verbaast Prins niet. “Raoef Mamedov is maatschappelijk zeer geëngageerd, wat onder meer blijkt uit zijn inzet voor mensen met het syndroom van Down”. 

The Last Supper, Raoef Mamedov. 1998. Foto > Galerie Lilja Zakirova, Heusden. Collectie Museum Krona

De internationale sancties tegen Rusland, zoals een boycot van het vliegverkeer, maken het nu onmogelijk om af te reizen naar Nederland. Mamedov zou zaterdag een inleiding geven over zijn kunstwerk The Last Supper dat onlangs door Museum Krona is aangekocht. Het is een monumentaal vijfdelig fotowerk uit 1998, geïnspireerd op het meesterwerk van Leonardo Da Vinci. De fotograaf deelde de rollen van Jezus en zijn apostelen aan mensen met een downsyndroom. Hij heeft uitvoerig met deze mensen geoefend om ze de juiste houding te laten aannemen in The Last Supper. Volgens conservator Prins is dit kunstwerk een eerbewijs aan een in Rusland in psychiatrische centra weggeborgen groep. Mamedov werd dertig jaar geleden met hun lot geconfronteerd toen hij ging werken in een psychiatrische inrichting. 

In de expositie wordt ontvouwd hoe Mamedov en andere kunstenaars zich hebben laten inspireren door het beroemde Laatste Avondmaal van Da Vinci. Hierbij zijn onder andere een print van een vroege, zeer goede kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal en werken van onder andere Marc Mulders en Constant Nieuwenhuys te zien. (en)

De expositie het Laatste Avondmaal is in Museum Krona te zien tot en met 22 mei 2022. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *