Vernieuwd Steendrukmuseum opent met expositie over Belgische Art Nouveau

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard heeft na een ingrijpende verbouwing op 15 februari 2022 zijn deuren weer geopend. De vernieuwing van het twintig jaar oude museum was nodig om de bijzondere collectie nog beter tot haar recht te laten komen.

De eerste expositie na deze heropening is gewijd aan de kunstenaar Henri Privat-Livemont (1861-1936) die bekendheid geniet als de meester van de Belgische Art Nouveau. Het is voor het eerst in honderd jaar dat in Nederland een overzichtstentoonstelling van zijn lithografisch werk te zien is. Privat-Livemont brak in 1896 door met zijn reclameaffiche voor het Belgische Absintmerk Absinthe Robette.

Twee litho’s van Henri Privat-Livemont. Collectie > National Museum of Catalonia

Zijn litho’s worden vaak in één adem genoemd met die van zijn prominente Tsjechische tijdgenoot Alphonse Mucha, wiens werk momenteel te zien is in Kunstmuseum Den Haag. Het Steendrukmuseum exposeerde in 2020 litho’s van Mucha en die bleken een ware publiekstrekker. In Op lopende tentoonstelling wordt dieper ingegaan op het verband tussen deze twee kunstenaars die vernieuwend waren op het gebied van de lithografische kunst.

Het Steendrukmuseum in Valkenswaard is wereldwijd uniek in zijn soort omdat het als enige volledig gewijd is aan steendrukkunst en lithografie. In de collectie bevindt zich grafisch werk van kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon en Jan Sluijters. (en)

‘Privat-Livermont, meester van de Belgische Art Nouveau’ is te zien tot en met 31 juli 2022. Bezoektijden van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.steendrukmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *