Jonge violiste Jessica Lukken in regiofinale Prinses Christina Klassiek Concours

De zestienjarige violiste Jessica Lukken uit Oisterwijk is doorgedrongen tot een van de zes regiofinales van het Prinses Christina Klassiek Concours. Zij dankt haar prestatie aan de vertolking van werk van de componisten Lutosławski en Wieniawski.

Het Prinses Christina Concours stimuleert al vijfenvijftig jaar de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Aan het Klassiek Concours doen landelijk honderden jonge musici van twaalf tot en met negentien jaar (voor zang is de leeftijd tot eenentwintig jaar) in verschillende categorieën mee. De instrumenten variëren van viool tot bastuba, als de muziek maar klassiek is, in de ruimste zin van het woord. De beste regiofinalisten gaan naar de landelijke halve finale en vervolgens moet de landelijke finale uitwijzen wie de winnaar is.

Jessica Lukken speelt al negen jaar viool en won ook al diverse prijzen. Op dertienjarige leeftijd schreef zij het Archipel Concours op haar naam en de Tilburg Young Classical Award. Muziekrecensente Marjolein Sengers was in 2018 in het Eindhovens Dagblad lovend: ‘Jessica Lukken is een frisse dertienjarige met een groot talent voor de klassieke muziek en de viool. Wat ze vooral uitstraalde was dat het fijn is om viool te spelen en dat ze er plezier in heeft om anderen te laten genieten van wat ze zelf mooi vindt.’

Jessica Lukken is een groot talent voor de klassieke muziek en de viool

Over het werk dat zij gekozen heeft voor haar deelname aan het Prinses Christina Klassiek Concours zegt de jonge violiste op de website van de organisatie: ‘Ik heb gekozen voor het stuk Subito van Lutosławski, omdat ik dit een heel spannend stuk vind. Tijdens het spelen voelt het als een dialoog tussen de viool en de piano en zoals de titel doet vermoeden zijn er veel onverwachtse wendingen in het karakter. Polonaise Brillante van Wieniawski wilde ik al heel lang spelen, omdat ik het een heel gaaf stuk vind, met veel verschillende technieken en waarin ook nog heel veel muzikale contrasten zitten, van het trotse en fiere tot het elegante en dansante, soms met geleidelijke en soms met onverwachtse overgangen die door het hele stuk de spanning erin houden!’

Op zondag 13 februari 2022 spelen de deelnemers aan de finale van regio West 1 in de Rotterdamse Doelen. Zonder publiek, want door corona speelt een groot deel van het concours zich digitaal af. Op 20 februari wordt bekend gemaakt welke kandidaten uit deze regio naar de halve finale gaan. De optredens in Rotterdam zijn later te zien op het YouTubekanaal van het concours. (en)

Optreden met T.O.P. Orkest (Talent Op Podium) oktober 2021.
Fragment van de uitreiking van de Tilburg Young Classical Talent Award in 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *