Onderweg: De laatste anderhalve dolfijn

Fotocolumn door Joep Eijkens

We hadden in Tilburg aan de Piushaven een visrestaurant annex een café dat luisterde naar de naam Het Kleine Café. Er grensden enkele bedrijfspanden aan en om de hoek was een mooie muurschildering aangebracht waarop dolfijnen te zien waren die zwommen in intens blauw water. Die muurschildering heb ik de afgelopen jaren een paar keer gebruikt als achtergrond om voorbijgangers te fotograferen.

Ik moest daar weer aan denken toen ik hoorde dat was begonnen het visrestaurant, het cafeetje en de andere panden te slopen om plaats te maken voor nieuwe woningen. Toen ik er vorige week ging kijken, was het grootste deel van de bebouwing al met de grond gelijk gemaakt. Een soort graafmachine was bezig bij een grote berg puin. Maar kijk eens, er stond toch nog een stukje muurschildering overeind met daarop zowat anderhalve dolfijn.

Terwijl ik bezig was de laatste restanten vast te leggen als betrof het een archeologische vindplaats, kwam opeens de graafmachine met flinke vaart mijn kant op – er zat een hekwerk tussen – en hapte met een paar happen de laatste anderhalve dolfijn weg. Agressief? Nee, hij vond het misschien grappig. In elk geval zwaaide hij terug toen ik hem groette.

En in gedachten zag ik weer de foto voor me die ik hier op precies dezelfde plek ooit maakte van een jonge vrouw die met een hondje aan de lijn naar de diepblauwe zee en de dolfijnen stond te kijken. Alleen haar broek was nog blauwer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *