Reisopera serveert Julius Caesar als diner in Eindhovense schouwburg

Theater mag weer, maar het publiek moet van de regering op tijd naar bed. Daarom is het lastig een opera op de planken te brengen. Een klassiek muziekdrama duurt al gauw meer dan drie uur. De Nederlandse Reisopera en het Eindhovense Parktheater hebben een oplossing gevonden voor de uitvoering van Händels meesterwerk ‘Gulio Cesare in Egitto’: de aanvangstijd komende zaterdag 29 januari is zes uur ’s avonds.

door Camiel Hamans

Het verhaal van Julius Caesar in Egypte is bekend. Caesar bevecht in dit land zijn Romeinse tegenstrever Pompeius. Daarbij wordt hij geholpen door de beeldschone Egyptische koningin Cleopatra, wier geliefde Caesar al snel wordt. Cleopatra en haar broer Ptolomaeus strijden elkaar intussen de macht af. De verwikkelingen, het vaste operamengsel van dood en verderf gekruid met jaloezie, streven naar macht en smeltende, maar doorgaans verboden liefde, zijn door Händel magistraal op muziek gezet. Er zijn partijen voor wel drie countertenoren, daarbij nog een sopraan in een mannelijke Hosenrolle, Cleopatra als een schitterende sopraan, nu gezongen door de Belgische sterzangeres Sophie Junker, en twee bassen.

Toen het werk in 1724 in première ging in het Londense Haymarket Theatre werd het meteen een doorslaand succes. Voorstelling volgde op voorstelling. De toentertijd wereldberoemde castraat Senesino zong de titelrol. In de productie van de Reisopera neemt de tegenwoordig niet veel minder bekende Oekraïense countertenor Yuriy Mynenko de rol van Caesar voor zijn rekening.

Nationale Reisopera, Giulio Cesare, Händel. Foto > Marco Borggreve

Regie zowel als directie zijn in de handen van George Petrou, een Griekse barokspecialist die al eerder bij de Reisopera te gast is geweest en die als een van de zeer weinige dirigenten ook voorstellingen regisseert. Petrou heeft een jaar of tien geleden al een zeer goed ontvangen CD-opname gemaakt van dit werk. In zijn enscenering speelt Gulio Cesare in Egitto niet in de klassieke oudheid, maar in een Hollywoodsfeer à la de Roaring Twenties.

De aankondiging van het gezelschap zegt: ‘Regisseur George Petrou ensceneert een confrontatie tussen Romeinse avonturiers uit 1920 en een bonte stoet van bovennatuurlijke geesten en mummies uit het oude Egypte.’ Een onwaarschijnlijke combinatie die het publiek echter een spektakelstuk belooft, maar dan wel op ijle barokklanken en met de etherische, vibratoloze stemmen van drie countertenoren. Een betere herneming van het operaseizoen is nauwelijks denkbaar.

Gulio Cesare in Egitto, Nederlandse Reisopera. Parktheater Eindhoven 29 januari 2022. Aanvang om 18.00 uur.

www.parktheater.nl

Foto boven dit artikel: Sophie Junker als Cleopatra > Marco Borggreve

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *