Nieuw museaal concept Schoenenkwartier in Waalwijk opent in 2022 zijn deuren

Over een half jaar is Waalwijk een nieuw instituut rijker dat herinnert aan de schoen- en lederindustrie, maar dat ook de blik richt op het heden en op de toekomst. In het Krophollercomplex – een rijksmonument – opent 16 april 2022 het Schoenenkwartier zijn deuren. Het is de opvolger van het Nederlands Schoen- en Ledermuseum dat in 2017 ophield te bestaan.

Ondanks de teloorgang van dat museum gingen andere activiteiten zoals conserveren, digitaliseren en onderzoek gewoon door en dat werd de basis voor het nieuwe museale concept, het Schoenenkwartier. Dat concept berust op drie pijlers: de Maaklabs, het Kenniscentrum en het Museum. ‘Het wil dan ook meer zijn dan alleen een museum, veel meer dan alleen conservator van het rijke verleden van de leer- en schoenenindustrie. Als podium, werkplaats, studiecentrum en laboratorium heeft het Schoenenkwartier een uniek profiel dat behalve om kijken en leren, ook om meedoen en bewustwording vraagt. Door dit profiel is het Schoenenkwartier heel aantrekkelijk voor jonge generaties, of beter gezegd, óók voor jonge generaties’, aldus het persbericht.

Arts impression van het interieur van het Schoenenkwartier. Renovatie en architectuur door CIVIC Public Architecture.

Het Schoenenkwartier is ondergebracht in de westvleugel van het Krophollercomplex in het centrum van Waalwijk, vernoemd naar architect Alexander Kropholler (1881-1973). Hij ontwierp het complex, waarvan ook het voormalige raadhuis deel uitmaakt, in 1931/1932. Het Schoenenkwartier heeft een oppervlakte van meer dan drieduizend vierkante meter. Anouk van Heesch, directeur van het Schoenenkwartier, over de ambities: “Als verbindende schakel tussen ambacht en innovatie, tussen industrie en onderwijs en tussen erfgoed en hedendaags design beoogt het Schoenenkwartier een instituut te zijn van nationale en internationale waarde en allure.”

Indeling

In het vrij toegankelijke entreegedeelte op de begane grond bevinden zich de museumwinkel, het café en de Maaklabs. Professionele ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten houden zich in het onder- en bovenwerklab bezig met hun ontwerpen. In het museale deel van de begane grond waant de bezoeker zich in een fabriek.

Op de eerste verdieping huist het erfgoed van de Langstraat, centrum van de Nederlandse leer- en schoenenindustrie sinds ongeveer 1750. Ook voor het Kenniscentrum is op deze verdieping een vleugel gereserveerd. Behalve een auditorium omvat dit centrum een bibliotheek, een archiefruimte, een database, materialenkasten en ruimten voor educatieve doeleinden.

Anouk van Heesch, directeur van het Schoenenkwartier in Waalwijk. Foto > Luuk Aarts

Op de tweede verdieping ligt het accent op ‘identiteit’. Heel de (schoenen)wereld komt hier langs: van stilettohak tot plateauzool, van Nike Air Max tot Balenciaga sneaker. Op deze tweede verdieping vindt ook twee keer per jaar een wisselexpositie plaats met onderliggende thema’s als mode, design, duurzaamheid, ambacht en innovatie. De museale collectie van het Schoenenkwartier bestaat uit Nederlandse topstukken, aangevuld met bijzondere ontwerpen en voorwerpen uit andere delen van de wereld. (en)

 
Met de klok mee: Kastanje fijnstampschoen, Frankrijk, 1860-1900; Van Schijndel, pump met afbeelding van de Waalwijkse Sint Jan, 1948; Maryna, Viktor & Rolf, 2007-08; Ninja sneaker, Marc by Marc Jacobs, 2014. Collectie Schoenenkwartier
 

 

http://schoenenkwartier.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Leder- en Schoenmuseum
Twintig schoenportretten van artiesten bij jubileum Theater De Leest in Waalwijk

Tweede serie schoenportretten van artiesten in De Leest in Waalwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *