Kempro toont met keramiekexpositie een waaier aan expertise

‘Art-Ganic’ heet de internationale keramiekexpositie bij Galerie Kempro in Sterksel, een samentrekking van ‘art’ en ‘organic’. De makers van de expositie benadrukken daarmee de organische vormen van de geselecteerde werken. De internationale expositie wordt voor de achttiende keer georganiseerd en daarmee zet galeriehouder Britt Kinnegen de traditie voort.

door Irma van Bommel • fotografie > Inge Verschuren

Nieuw is galeriehouder Britt Kinnegen niet – zij kwam in 2019 bij Kempro in dienst – maar door de coronapandemie is de galerie lang dicht geweest waardoor zij nog niet duidelijk haar beleid heeft kunnen laten zien. Het is dan ook goed te constateren dat zij de jaarlijkse, wijd en zijd gewaardeerde keramiekexpositie van internationale makers continueert. Die expositie organiseerde ze samen met de Belgisch keramiste en curator Patty Wouters, met wie Kempro eerder samenwerkte. Het is wederom een interessante keramiekexpositie geworden, die een waaier aan expertise toont en een lust voor het oog is.

Blik in de expositieruimte met werk van Barbro Aberg.

Werkwijze

Tijdens de opening op zondag 10 oktober 2021 vertelden alle deelnemers kort over zichzelf en over hun werkwijze. Reinhilde van Grieken (België) is naast keramist ook beeldhouwer en dat sculpturale vind je terug in haar werk. Als basis maakt ze vaas- en schaalvormen op de draaischijf. Vervolgens versnijdt zij die basisvormen en combineert ze tot nieuwe, organisch uitziende objecten.

Op de voorgrond steengoed van Reinhilde van Grieken.

De eveneens uit België afkomstige Guy Van Leemput vertelde dat hij van oorsprong wiskundige is. Zie je dat terug in zijn werk? Eigenlijk niet, hoewel hij een voorliefde heeft voor repeterende patronen. Geometrisch gevormd werk dat elders in de expositie is te zien, zou je aan hem toedichten, maar dat blijkt van de hand van de Nederlandse Beatrijs van Rheeden. Zij snijdt honingraatvormen uit en bouwt daarmee bolvormige objecten op.

De dunne, porseleinen schalen van Guy Van Leemput hebben een bijzondere decoratie en structuur.

De Colombiaans-Italiaanse Martha Pachon Rodriguez toont misschien wel het meest organische werk. Haar objecten doen denken aan bloemknopjes en zijn opgebouwd uit dunne reepjes klei. Waar anderen flinterdun porselein of steengoed tonen, werkt de Deense Barbro Åberg met dikker papierklei. Daarmee bouwt ze vormen op die associaties oproepen met waterplanten.

De porseleinen objecten van Martha Pachon Rodriguez lijken op bloemknopjes.
Barbro Aberg maakt haar objecten van papierklei en porselein.

Kwetsbaarheid

Ook van Patty Wouters is werk te zien. Zij combineert porselein met steengoed en gebruikt vaak ook organische materialen, metaal en hout in haar sculpturen. Door kwetsbare materialen te gebruiken wil ze de kwetsbaarheid van mens en natuur uitdrukken. Ze geeft haar werken titels mee als ‘Aan een zijden draadje’ en verwijst daarmee naar maatschappelijke thema’s zoals de opwarming van de aarde en de vluchtelingenproblematiek.

Het werk van Patty Wouters , een combinatie van porselein en steengoed, verwijst naar de kwetsbaarheid van de mens en van de natuur.

Olav Slingerland (Nederland) voelt zich een beetje een vreemde eend in de bijt in dit gezelschap van keramisten, omdat hij zich meer designer voelt. Hij gebruikt dan ook mallen en gietklei voor zijn objecten die hij in oplage maakt. Hij toont schaalvormige objecten en ook installaties die zijn opgebouwd uit losse elementen die samen een organisch geheel vormen. Nieuw zijn de losse wandobjecten met parallelle lijnen die aan vingerafdrukken doen denken. Deze ontwierp hij samen met Jacqueline Heidanus, eveneens designer, maar gespecialiseerd in patronen.

Olav Slingerland maakt zijn objecten van gietklei.

De verschillende achtergronden van de exposanten en de technieken die zij hebben ontwikkeld maken dit een interessante expositie. Keramiek is een van de materialen waarmee in het naastgelegen atelier wordt gewerkt. Papier is dat ook. Na een recente expositie met kunstwerken van papier heeft Kinnegen de ambitie om ook hier een jaarlijks terugkerende tentoonstelling van te maken.

Kunstsmullen

De expositie Art-Ganic maakt deel uit van het evenement Kunstsmullen dat wordt georganiseerd in de gemeente Heeze-Leende, waartoe ook Sterksel behoort. Behalve bij Galerie Kempro zijn er exposities te zien bij Galerie De Kliuw en Conferentiehotel Kapellerput, beide in Heeze, en Dorpshuis De Schammert in Leende. Op landgoed Kapellerput is ook de jaarlijkse kunstroute uitgezet, met deze keer vijftien ‘kunstkamers’ in het bos. Een van de exposanten is Olav Slingerland, die voor deze route de installatie ‘Vanuit steen naar man-made’ heeft gemaakt. Ook muziek en poëzie staan op het programma, waardoor Kunstsmullen zich voorzichtig beweegt in de richting van een cultuurfestival.

De expositie ‘Art-Ganic’ is t/m 19 december 2021 te zien bij Galerie Kempro te Sterksel.

kempro.nl | Beperkingen zijn niet boeiend, mogelijkheden wel

Foto boven dit artikel: Beatrijs van Rheeden maakte porseleinen bolvormige objecten met uitgesneden honingraadvormpjes. Foto > Inge Veschuren

Het evenement Kunstsmullen vindt plaats van 16 t/m 31 oktober 2021.

Voor het programma zie: Home – Kunstsmullen

Lees ook op Brabant Cultureel:

Geschiedenis van Kempro:
Initiatiefnemer atelier en galerie Kempro gaat met pensioen


Op atelierbezoek bij Olav Slingerland:
brabantcultureelbrabantliterair (cubra.nl)


Eerdere editie van Kunstsmullen:
KunstSmullen in Heeze toont kunst met een culinair tintje

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *