Vijf genomineerden voor twee nieuwe Brabantse erfgoedprijzen

Een jury onder voorzitterschap van gedeputeerde voor cultuur Stijn Smeulders heeft bekendgemaakt welke organisaties zijn genomineerd voor de twee Brabantse erfgoedprijzen: Brabants Lof en Brabantse BeLofte. Het gaat hier om een nieuw initiatief van Erfgoed Brabant. 

Voor Brabants Lof zijn voorgedragen ‘Helmond in 100 stukskes’, ‘Sterrentocht Tilburg’ en ‘Oost-Indisch doof’. Voor de Brabantse BeLofte – een aanmoedigingsprijs – zijn genomineerd ‘Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch’ en ‘Kunstkameraden Ambacht’. Voor een van deze twee prijzen komen instellingen of personen in aanmerking die projecten opzetten met oog voor inclusie. Prijzen waarbij verleden en toekomst elkaar de hand reiken, waarbij de verbinding wordt opgezocht tussen erfgoed en andere sectoren, en waarbij de actualiteit een rol speelt. De winnaars van Brabants Lof krijgen een geldbedrag van vierduizend euro, aan Brabantse BeLofte is een geldbedrag van duizend euro verbonden. Op 18 november worden tijdens de Erfgoedontmoeting de winnaars bekendgemaakt. 

Helmond in 100 stukskes. In Mierlo-Hout is een opgraving gedaan op een oude vuilnisbelt. De vondsten – veelal gebruiksvoorwerpen – vertellen veel over de geschiedenis van de stad in de jaren dertig tot en met vijftig van de vorige eeuw. De vondsten waren aanleiding om de verhalen op te schrijven uit de mond van mensen die daar nog herinneringen aan hebben. Verghalen die gedeeld worden met mensen van latere generaties. 

Sterrentocht Tilburg. De eeuwenoude traditie van Driekoningenzingen in Tilburg is zo goed als verdwenen. Het gedachtengoed is echter zo waardevol dat de traditie volledig is ingepast in de hedendaagse Tilburgse samenleving. In de Sterrentocht staat licht centraal. Iedereen, ongeacht wie je bent en culturele achtergrond kan meedoen. De centrale rol is voor de kinderen; zij immers zijn de toekomst van de stad. In de Sterrentocht worden grote lichtobjecten meegevoerd, gemaakt door professionele kunstenaars. Kinderen lopen mee met zelfgemaakte lampionnen.

Omslag van het boek Helmond in 100 stukskes. Foto > Isabelle Woudsma Photography

Oost-Indisch Doof. Het debat over de dekolonisatie van Indonesië wordt vaak gekenmerkt door een felle toon. Spreken we over excessen of over oorlogsmisdaden over politionele acties of een onafhankelijkheidsoorlog? En toch het spreken moet: ongeveer drie miljoen Nederlanders zijn nazaat van een grootouder die een rol in Indonesië heeft gespeeld. De voorstelling ‘Oost-Indisch Doof’ is een samenwerking tussen de Brabantse maker/actrice Hanneke Coolen Colsters en Slowpony aka Audiocollectief Schik. Geen klassieke voorstelling, maar een beleving en een gesprek. 

Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch. Sanne Vaassen en Girbe Buist ontwerpen met de Oogvereniging Brabant een geurwandeling voor slechtzienden door de geschiedenis van Den Bosch. Tijdens de wandeling ontdekken de slechtzienden stukken uit het verleden van Den Bosch door aan kruiden, bloemen, oliën en bloemenextracten te ruiken.

Kunstkameraden Ambacht. Samen met ambachtslieden, kunstenaars en ontwerpers worden nieuwe toepassingen bedacht voor oude ambachten. Op een dynamische manier naar erfgoed kijken in plaats van een nostalgische manier spreekt jongeren aan en de samensmelting van oud en nieuw geeft een verrassende kijk op multicultureel erfgoed. Met de kunstenaar worden tussentijds musea of werkplaatsen bezocht. Een initiatief vanuit De Cultuurkantine. 

Alle inzendingen voor de twee Brabantse erfgoedprijzen:
https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/ingediende-projecten-brabants-lof-brabantse-beLofte

Lees ook op Brabant Cultureel:
Vuilnisbelt rijke bron van verhalen voor ‘Helmond in 100 stukskes’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *