Multitalent Silvia Martes wint Theodora Niemeijer Prijs 2021

Beeldend kunstenaar en multitalent Silvia Martes, geboren en getogen in Eindhoven, heeft de Theodora Niemeijer Prijs 2021 gewonnen. Deze enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars is op 27 september uitgereikt in het Van Abbemuseum door juryvoorzitter en oud-minister van cultuur Hedy d’Ancona. Aan de prijs is een bedrag verbonden van tienduizend euro.

Silvia Martes wint de prijs voor haar projectvoorstel Public Solitude, waarin zij geïnspireerd door de Covid-19 periode het conflict onderzoekt tussen isolatie en blootstelling in de vorm van een glazen huis. Public Solitude is van 9 april tot en met 9 oktober 2022 te zien in Het Oog in het Van Abbemuseum. Het Oog is een transparante expositieruimte in het museum.

Het idee van Martes is om een filmset te bouwen van een overwegend glazen huis. Omdat het overgrote deel van het huis uit glas bestaat, is het concept van privacy moeilijk te vinden. De eerste maand draait het kunstwerk om het maken van het constructie- en productieontwerp. Na deze periode wordt er om de vier weken gefilmd met de hoofdpersoon en andere personages in het huis. De acteurs negeren het publiek en richten hun aandacht uitsluitend op de fictieve wereld waarin zij zijn ondergedompeld.
Het is een toestand die theatermaker Konstantin Stanislavski ‘openbare eenzaamheid’ noemde: het vermogen om je te gedragen zoals je je privé zou gedragen, ondanks dat je in werkelijkheid aandachtig in de gaten wordt gehouden. Alsof je ‘alleen in het openbaar’ bent. Uiteindelijk vormen deze opnames een korte film genaamd Public Solitude. Het verhaal draait om een jonge vrouw genaamd Mildred die in het informatietijdperk in quarantaine zit in een huis binnen de muren van een museum.

Juryrapport

Uit het juryrapport: ‘Voor dit specifieke project heeft deze filmmaker, AV-kunstenaar en set designer al haar talenten gebruikt. De jury is onder de indruk van haar observaties met betrekking tot vormen van isolatie en omgang met sociale media tijdens de pandemie. Het project is gelaagd. De kunstenaar heeft Het Oog goed bestudeerd en wil het omvormen tot een bewoonbaar theaterdecor waarin ze thema’s als isolatie, eenzaamheid en toezicht kan onderzoeken. Het narratief is interessant en wekt nieuwsgierigheid op over hoe het verhaal van de hoofdpersoon zich gaat ontwikkelen. Het is bijna een monument waar we over een jaar op kunnen reflecteren.’ (en)

Foto boven: Silvia Martes met de cheque van tienduizend euro. Foto > Ilse van Loon

Silvia Martes
Silvia Martes (Eindhoven 1985) studeerde van september 2009 tot juli 2013 aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (Bachelor Fine Arts, Audiovisual). Haar film She that comes from the green forest, on a Tuesday werd genomineerd voor de eindexamenprijs Gerrit Rietveld Academie Fine Arts Award Work. Van januari 2019 tot en met mei 2021 was zij Artist in residence bij de Rijksakademie Amsterdam. 

http://www.stichtingniemeijerfonds.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *