TextielMuseum grijpt naast Europese museumprijs

Onder auspiciën van de European Museum Academy (EMA) zijn zaterdag 18 september 2021 de winnaars bekendgemaakt van de drie awards die musea in Europa in de wacht kunnen slepen. Het TextielMuseum in Tilburg was een van de drie finalisten voor de Luigi Micheletti Award. De jury was zeer lovend over het Tilburgse museum, maar de collega’s van het nieuwe Futurium in Berlijn, dat gaat over archeologie in de toekomst, eindigden op de eerste plaats.

Het TextielMuseum dankte zijn nominatie aan de vernieuwende en eigentijdse wijze waarop het museum erfgoed toegankelijk en relevant weet te maken voor de hedendaagse bezoeker en maker. Het Museum is gestart met een ambitieus vernieuwingstraject om zijn positie als cultureel icoon te behouden en verder uit te bouwen. Samen met de gemeente Tilburg werkt het museum plannen uit voor uitbreiding, renovatie en verduurzaming van het monumentale museumgebouw. Daarmee wordt tevens een impuls wordt gegeven aan de doorontwikkeling van het omliggende Museumkwartier.

Designer Carola Baijings aan het werk in het TextielLab. Foto > Josefina Eikenaar

Uit het juryrapport van de EMA: ‘Het TextielMuseum is een van de meest dynamische Nederlandse musea in zijn soort. Het zet cultureel erfgoed in om te bouwen aan een sterke lokale gemeenschap, vanuit de verrijking van een zeer diverse culturele bevolking. Het is een museum van makers, van ontwerpers en van experts op het gebied van het ambacht, dat het publiek aanmoedigt om zelf όόk aan de slag te gaan en creatief te zijn. Het museum weet een universele industrie nieuw leven in te blazen door expliciet te focussen op duurzaamheid, klimaat, gelijkheid, creativiteit, onderwijs, vakmanschap, en dat alles bovendien in aansprekende werkplaats- en museale settings.’

De Dasa Award gaat dit jaar naar het Nationaal Museum voor Roemeense Literatuur in Boekarest. Voor deze prijs was ook het Rembrandthuis in Amsterdam genomineerd. De Art Museum Arward werd uitgereikt aan het Trapholt Museum of Modern Art, Craft and Design in Kolding, Denemarken. (en)

www.textielmuseum.nl

Lees meer op Brabant Cultureel:
TextielMuseum Tilburg biedt een kijkje in het onbevangen hoofd van Kiki van Eijk
Expositie Textielmuseum over Bauhaus laat opkomst vrouwelijke kunstenaars zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *