Jan Naaijkensprijs 2021 voor groep jonge kunstenaars

De Jan Naaijkensprijs werd tot nu toe elk jaar uitgereikt aan een jonge, individuele kunstenaars om hen in hun ontwikkeling te stimuleren. Maar dat is verleden tijd, de prijs is nu voor kunstenaars die (ook) als groep samenwerken. Het idee achter deze koerswijziging is dat collectiviteit in de kunstwereld een steeds grotere rol speelt.

De eerste winnaars zijn Maud Faassen, Britt van den Boogaard, Christy Westhovens en Tycho van Zomeren, die samen de groep ‘Apprentice Master #2 Mo|nu|mentum’ vormden. Zij kregen ieder vierhonderd euro die ze mogen inzetten om nieuwe stappen te zetten in hun kunstenaarschap. De jury, die de uitslag op 2 september 2021 bekend maakte, bestond uit Simone Kol (curator Galerie Bart Nijmegen & Amsterdam), Ian Skirvin (kunstenaar, voormalig Apprentice en genomineerde 2018/2019) en Merel van den Nieuwenhof (conservator Museum Jan Cunen Oss).  Uit het juryrapport: ‘Een zuivere presentatie, voortkomend uit een evenwichtige samenwerking. We hebben genoten van de verstilling in de ruimte, die ons tot een gerichte focus bracht.’

De Jan Naaijkensprijs is sinds 2014 verbonden aan het Apprentice Master project van Kunstpodium T in Tilburg. Dit project stelt jonge, net afgestudeerde kunstenaars uit Nederland en België in de gelegenheid om onder begeleiding van een gelouterde kunstenaar kennis en ervaring op te doen. Dit seizoen hebben in totaal negen groepen (36 jonge kunstenaars) meegedaan aan het initiatief. Het resultaat van de vier genomineerde groepen wordt gepresenteerd op de expositie Season Highlights in de ruimte van Kunstpodium T in Tilburg. De expositie is tot en met zondag 26 september 2021 te zien. (red.)

Foto boven, de winnaars. V.l.n.r. Christy Westhovens, Britt van den Boogaard, Maud Faassen en Tycho van Zomeren.

www.kunstpodium-t.com

Lees ook op Brabant Cultureel:
Melanie Maria wint de Jan Naaijkensprijs met werk over vergankelijkheid
Jonge Vlaamse kunstenaar Pieter Chanterie wint Jan Naaijkensprijs
Jan Naaijkensprijs 2017 voor kunstenares Nuni Weisz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *