Museum De Pont eert vooraanstaand kunstenaar Jan Andriesse (1950 – 2021)

Op donderdag 19 augustus 2021 overleed kunstenaar Jan Andriesse, een van de sleutelfiguren van de Nederlandse hedendaagse schilderkunst, in zijn woonplaats Amsterdam. Museum De Pont in Tilburg heeft een aantal van zijn werken in zijn collectie en exposeert die bij wijze van eerbetoon vanaf 18 september.

Jan Andriesse werd geboren in 1950 in Jakarta en studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en Ateliers ‘63 in Haarlem. Zijn werk werd onder meer tentoongesteld in De Pont, Dordrechts Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, het Albertinum in Dresden en Museum Kurhaus Kleef. Daarnaast was Andriesse curator van tentoonstellingen zoals Schemering – tussen licht en donker (Museum Jan Cunen, 1996-1997) en J.H. Weissenbruch (Gemeentemuseum Den Haag, 2000). Ook was hij medeverantwoordelijk voor de documentaire Hollands Licht (2003) en de film Torrentius (2013) over de 17e eeuwse kunstschilder Johannes Torrentius.

Ooit merkte Jan Andriesse op dat nu nog een schilderij maken de enige redelijke oefening in zinloosheid is en blijft. Andriesse bracht zijn jeugd door in El Salvador, een land met grote tegenstellingen. In New York, waar hij in 1979 naartoe verhuisde, zag hij zwervers op straat leven. Ten opzichte van de maatschappelijke werkelijkheid achtte hij de schilderkunst nutteloos. Maar wel aanvaardde hij die ‘zinloosheid’ als haar enige kwaliteit.

In 1995 verwierf De Pont het monumentale schilderij Regenboog – een doek van 3,5 bij bijna 6 meter – dat sindsdien een vaste plek heeft in het museum. Andriesse wist het vluchtige karakter van een regenboog te vangen in een zinnelijke waaier van kleur, meer ervaring dan afbeelding van het fenomeen. (red.)

Foto boven: Jan Andriesse, beeld uit de documentaire Hollandse meesters in de 21e eeuw uit 2015 (zie onder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *