Verwaarloosd kunstwerk Hilverkaveling hersteld

Twee maanden geleden berichtte Brabant Cultureel over de desolate toestand van het kunstwerk Hilverkaveling van kunstenaar Willem Claassen. De gemeente Hilvarenbeek, eigenaar van het kunstwerk, heeft zich dat aangetrokken en het object laten opknappen. 

Het is van een nieuwe verflaag voorzien, kapotte planken zijn vervangen en het mechanisme onder het kunstwerk is gerepareerd. Daarmee is overigens niet gezegd dat het kunstwerk helemaal in ere is hersteld. De foto’s van vroeger en nu laten dat zien dat het houtwerk van een vernislaag was voorzien en nu lijkt het een soort beits. Het werk heeft daardoor een wat ander aanzicht gekregen.

Hilverkaveling was acht jaar geleden een cadeau aan de gemeente Hilvarenbeek, als aandenken voor het afronden van de ruilverkaveling in het Diessens Broek. Een ruilverkaveling nieuwe stijl, want landbouwgrond langs het riviertje De Reusel is daarbij omgezet in zevenhonderd hectare nieuwe natuur.

Willem Claasssen ontwierp een beweegbaar, houten object dat de verkaveling van het landschap verbeeldt. De kunstenaar zelf kon er zich niet druk over maken dat zijn kunstwerk was verwaarloosd, zei hij in juni tegen Brabant Cultureel. Hij houdt zich tegenwoordig met andere dingen bezig dan beeldende kunst. (en)

Het kunstwerk Hilverkaveling na de opknapbeurt, augustus 2021. Foto > Emmanuel Naaijkens
Hilverkavelking 2021 Claaassen
Hilverkaveling verkeerde in juni 2021 nog in slechte staat. Foto > Emmanuel Naaijkens
Hilverkaveling in 2014, bij de oplevering. Het kunstwerk ligt aan het Wilhelminakanaal tussen Biest-Houtakker en Haghorst, ten zuiden van de A58 tussen Tilburg en Oirschot. Foto > Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Lees ook op Brabant Cultureel:
Niet elk kunstwerk in de openbare ruimte is er voor de eeuwigheid


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *