Theaterfestival Boulevard pakt groots uit in het Zuiderpark in ’s-Hertogenbosch

door Joep Eijkens (tekst & beeld)

Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch geldt als het grootste theaterfestival van het Zuiden. Begonnen in 1985, beleeft het momenteel zijn zevenendertigste editie. Werd er vorig jaar nog met een kleinschaliger, coronaproof programma gewerkt, ditmaal kan er weer groot worden uitgepakt. Niet, zoals vanouds, met de Parade naast de Sint-Jan als hoofdlocatie. Vanwege grootscheepse bouw van een nieuw theater aan de Parade is het bekende plein dit jaar niet beschikbaar. In plaats daarvan is uitgeweken naar het Zuiderpark, aanzienlijk ruimer bedeeld dan de Parade. Het programma telt liefst honderdtwintig voorstellingen, van theater en dans tot muziek(theater) en ‘kunstvormen die niet in een hokje passen’. “Dat is ongeveer evenveel als in 2019, maar dan verspreid over een langere periode”, aldus woordvoerder Joep Grooteman. “Normaal duurt het festival elf dagen.”

Gezelligheid

Zelf zwierf ik op 14 augustus een tijd rond op het festivalterrein. Het publiek is heel divers, van jonge gezinnen met kinderen tot pensionado’s. Men komt duidelijk niet alleen voor de voorstellingen, maar ook voor de gezelligheid en voor een hapje en drankje. Tussen de theatertjes en circustenten staan tal van goed bezette terrassen.

Een heel bijzonder terras is te vinden bij het zogeheten Gebarencafé, bedoeld voor ‘mensen met een auditieve beperking’ oftewel doven en slechthorenden. Daar heerste een ongewoon levendige en ontspannen sfeer. Zelden heb ik mensen zo intensief met elkaar zien communiceren. Vaak werd er gelachen – het had toch ook iets van theater, maar dan heel puur. Er zijn trouwens vier voorstellingen met gebarentolk.

Transformatie

Bij sommige voorstellingen worden ook toeschouwers bij het spel betrokken. En wie graag zelf de show wil stelen, kan terecht bij Zelfloket. Voor slechts vijf euro en in nog geen half uur tijd – intakegesprek inbegrepen – transformeert de bezoeker in een totaal ander mens en kan zich aldus ook fotografisch laten vereeuwigen.

Theaterfestival Boulevard duurt t/m 22 augustus 2021 en vindt ook plaats op andere locaties in ’s-Hertogenbosch. Zie de website voor het volledige programma.

www.festivalboulevard.nl

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *