Zilveren Griffel 2021 voor Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda

Na de Woutertje Pieterse Prijs is nu ook de Zilveren Griffel in de categorie twaalf tot vijftien jaar toegekend aan het boek Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf (tekst) en Ludwig Volbeda (illustraties). Volbeda (Oosterhout 1990) won als illustrator van kinder- en jeugdboeken eerder ook al een belangrijke internationale prijs. Bij de Zilveren Griffel staat het verhaal centraal, maar de jury merkt op dat de ‘sfeer van mist en dreiging’ goed wordt ‘verbeeld in de intrigerende tekeningen van Ludwig Volbeda’. De tekstschrijver Lindelauf is afkomstig uit Sittard en zowel schrijver als illustrator wonen en werken in Rotterdam. Het boek verscheen bij Em. Querido’s Uitgeverij in Amsterdam.

De jury, bestaande uit Ed Tan (voorzitter), Eline Rottier, Thomas Hardie, Daniël Albering, Jörgen Apperloo, Joan Windzak en Kim Blackburn, is lovend over het verhaal, dat leest als een klassiek sprookje. Het juryrapport besluit: ‘Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.’ (lt)

Foto boven: Tekenaar Ludwig Volbeda werkte eerder dit jaar als ‘artist in residence’ bij de Norbertinessen van Sint Catharinadal. Foto > Ramon Mangold

Lees ook in Brabant Cultureel:
Tekenaar Ludwig Volbeda wint met Benny Lindelauf de Woutertje Pieterse Prijs
Mappa Brabantiae, hedendaags monnikenwerk van een tekenaar
Ludwig Volbeda uit Oosterhout wint Grand Prix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *