Nieuwe weefmachine TextielLab aanwinst voor designers en kunstenaars

Het TextielLab, werkplaats en kennisinstituut van het TextielMuseum in Tilburg, is verrijkt met een nieuwe, computergestuurde weefmachine. Met de aanschaf daarvan gaat een lang gekoesterde wens van het museum, maar vooral ook van veel designers en kunstenaars in vervulling.

Het lab had al drie computergestuurde weefmachines staan, maar er is zoveel vraag bij kunstenaars en designers om daar gebruik van te maken, dat er een groeiende wachtlijst ontstond. ‘Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit’, aldus Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab in een persbericht. ‘Door de breedte van de nieuwe machine wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.’

Meester wever Stef Miero bekijkt met kunstenaar Otobong Nkanga het kleed dat van de nieuwe weefmachine rolt. Foto > Josefina Eikenaar
Kunstenaar Otobong Nkanga laat een kleed zien dat geweven is op de nieuwe weefmachine van het TextielLab. Foto > Josefina Eikenaar

De nieuwe machine heeft een breedte van 3,5 meter. De internationaal vermaarde Nigeriaans-Belgische kunstenaar Otobong Nkanga gaat als eerste met de nieuwe weefmachine aan de slag. Nkanga zal een serie van vier wandkleden maken. Wat zij precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. ‘Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.’ De vierdelige serie die Nkanga in het TextielLab gaat maken, zal in het najaar van 2021 voor het eerst te zien zijn in haar solotentoonstelling in Kunsthaus Bregenz.

Rijkssubsidie

Per 2021 is het TextielLab opgenomen in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur (BIS). Deze rijkssubsidie van ruim 750.000 per jaar verzekert het TextielLab voor vier jaar van extra inkomsten. Dat geld wil het lab gebruiken om een professionaliseringsslag te maken. Het zal de komende vier jaar niet alleen investeren in machines, maar ook digitaliseren, onderzoeksopdrachten en talentontwikkelingsprogramma’s ontwikkelen, symposia en masterclasses organiseren en versterkt inzetten op de functie als verbindende factor tussen kunstenaars en opdrachtgevers.

Het TextielLab wordt structureel ondersteund door het ministerie van OCW, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. Vanwege covid-19 is het museum tijdelijk gesloten voor het publiek. (en)

www.textielmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *