Documentaire over muzikaal verblijf componiste Sarah Neutkens op Vlieland

In december 2020 kwam componiste Sarah Neutkens (Eindhoven 1998) op uitnodiging van Into The Great Wide Open per zeilboot naar Vlieland om daar te werken aan nieuwe muziek. Zij liet zich een week lang inspireren door het winterse eiland, met gastmuzikanten Kika Sprangers, Hampus Lindwall, Berend Dubbe en het Nederlands Kamerkoor. Onder de titel Het Kamp van Sarah Neutkens is nu een documentaire te zien op YouTube, en binnenkort op NPO Start.

Deze documentaire is een portret van die week, waarin Neutkens in eilandbrouwerij Fortuna, de Nicolaaskerk en het bij Amsterdam gelegen Vuurtoreneiland nieuwe stukken maakte en de eenzaamheid, melancholie en hoop van Vlieland wist te vangen. Het Kamp van Sarah Neutkens was het derde in een reeks schrijfkampen die Into The Great Wide Open vorig jaar lanceerde om jonge muzikanten ook nu een platform te kunnen bieden. 
The Industry, een verzameling van talenten uit de Nederlandse indierockscene, en rapper/zangeres S10 gingen Neutkens voor. Uit de projecten vloeiden geprezen albums voort: The Industry en Vlinders. Dat laatste album werd onlangs genomineerd voor een Edison.

Sarah Neutkens is niet alleen componiste, maar ook pianiste, kunstenaar en model. Brabant Cultureel interviewde haar in de zomer van 2020. Daarbij vertelde ze onder meer dat ze niet naar het conservatorium is gegaan. Als componiste is zij autodidact, ook al is haar vader ook componist: “Het zou mijn liefde voor muziek helemaal de nek omdraaien. Dat heel dogmatische. Wat ik het leukste vind aan het componeren en ook aan mijn beeldende werk: Ik hoef me aan geen enkele regel te houden. Die vrijheid wil ik bewaren. Als ik heel bizarre geluiden hoor in mijn hoofd, waarvan ik niet eens weet welk instrument die zou moeten produceren, dan zou ik ze toch opschrijven, op welke manier dan ook, niet eens per se in notenschrift.” (en)

Beeld > YouTube

De documentaire Het Kamp van Sarah Neutkens is te zien op YouTube

Lees ook op Brabant Cultureel:
Sarah Neutkens, selfmade componiste en fotomodel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *