Vier vrouwelijke kunstenaars genomineerd voor Theodora Niemeijer Prijs 2021

Vier vrouwelijke kunstenaars, onder wie een duo, zijn genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs 2021. De nominatie van Razia Barsatie/Marjet Zwaans, Silvia Martes en Buhlebezwe Siwani werd bekendgemaakt op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2021. De winnaar mag haar bekroonde werk laten zien in Het Oog, de ovale patio in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Vanwege corona zal de prijsuitreiking pas 27 september 2021 plaatsvinden.

Het doel van de prijs, die sinds 2012 bestaat, is om bij te dragen aan de ontwikkeling van beginnend talent en het bevorderen van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs, ter waarde van 10.000 euro, wordt eens per twee jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om haar project tussen 9 april en 9 oktober 2022 aan het publiek te presenteren in het museum. De kunstenaars die de tweede en derde plaats behalen ontvangen een cheque van respectievelijk 2.500 euro en 1.500 euro.

Juryvoorzitter Hedy d’Ancona (onder meer voormalig minister van cultuur) in een persbericht: ‘De jury is erg onder de indruk van het wereldburgerschap van alle deelnemers. Vele voorstellen refereren aan de maatschappij waarin we leven, solidariteit met “zusters” in andere landen, de angstaanjagende tijdsgeest, het gapende gat tussen arm en rijk en het klimaatprobleem. Hieruit spreekt een urgentie en een grote betrokkenheid.’

V.l.nr. Marjet Zwaans, Razia Barsatie, Silva Martes en Buhlebezwe Siwani. Foto > Koos Breukel

Genomineerden

Razia Barsatie (Paramaribo 1982) en Marjet Zwaans (Groningen 1988) ontmoetten elkaar in Suriname in 2018. Beiden waren geselecteerd om deel te nemen aan de Moengo Triënnale van Stichting Kibii. Sindsdien hebben de twee kunstenaars de wens uitgesproken samen te werken en zij hebben nu daadwerkelijk de handen ineengeslagen met een concreet plan: het versterken van de positie van de vrouwelijke Surinaamse kunstenaar door middel van een collectieve werkplaats met een op maat gemaakt mentorschapprogramma.

Silvia Martes (Eindhoven 1985) studeerde van september 2009 tot juli 2013 aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (Bachelor Fine Arts, Audiovisual). Haar film She that comes from the green forest, on a Tuesday was genomineerd voor de eindexamenprijs Gerrit Rietveld Academie Fine Arts Award Work. Van januari 2019 tot en met mei 2021 was zij Artist in Residence bij de Rijksakademie Amsterdam.

Buhlebezwe Siwani (Johannesburg 1987) volgde van 2014 en 2016 de opleiding ‘Masters in Fine Art’ aan de Universiteit van Kaapstad. Haar werk reist de wereld over.

De winnaars van de vorige vier edities van de Theodora Niemeijer Prijs zijn respectievelijk Josefin Arnell (2018), Sissel Marie Tonn (2016), Sachi Miyachi (2014) en Sarah van Sonsbeeck (2012). (en)

www.vanabbemuseum.nl/theodora niemeijerprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *