Mbo-scholen Tilburg en ’s-Hertogenbosch voegen theateropleidingen samen

De mbo-scholen ROC Tilburg en het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch gaan hun bestaande theateropleidingen samenvoegen. Onder de naam ‘mbo Theateropleiding Brabant’ worden met ingang van het schooljaar 2021-2022 de lessen gegeven op de cultuurlocatie LOFT in Tilburg. Voor de nieuwe, brede theateropleiding blijkt volgens de beide instellingen veel belangstelling te zijn. 

Met deze krachtenbundeling willen de scholen ‘het beste van twee werelden’ samenbrengen en de studenten een professioneel en uitdagend programma bieden. Marieke Keser, adjunct-directeur van de Academie voor Media, Art & Performance van het Koning Willem I College, zegt daarover in een persbericht onder meer het volgende. ‘We hebben veel gepassioneerd theatertalent in Brabant. Zij verdienen het om een goede opleiding te kunnen doen in de regio. Aan de andere kant vraagt de overheid mbo-scholen het aanbod van opleidingen af te stemmen op de vraag in de regio. De cultuursector staat nu eenmaal onder druk. Door onze opleidingen te combineren, zorgen we dat talent ook in de toekomst terecht kan in de regio.’

Studenten van de mbo-theateropleiding oefenen op de vlakke vloer van het LOFT-theater in Tilburg. Foto’s > Dieuwertje Bravenboer

Guido Bonke, directeur School voor Kunst, Cultuur en Media van ROC Tilburg: ‘Door onze opleidingen samen te voegen, hebben we meer studenten. We kunnen hen daardoor maatwerk bieden. Studenten bepalen zelf welk pad zij volgen.’ Na een basisjaar kiezen de studenten voor een route naar het werkveld of een route waarbij zij doorstromen naar het hbo. Binnen deze routes kunnen zij zich breder ontwikkelen en meer leren over bijvoorbeeld regie of tekstschrijven. De nieuwe opleiding is een bol-opleiding op niveau 4, wat wil zeggen dat de studenten les krijgen op school en daarnaast in de praktijk stage lopen. De studie duurt drie jaar. ROC Tilburg en het Koning Willem I College werken nauw samen met vervolgopleidingen zodat de doorstroming naar het hbo soepel kan verlopen. 

Inclusief 

De samenwerkingspartners in het werkveld reageren positief. Jetse Batelaan, artistiek leider bij Theater Artemis in ’s-Hertogenbosch zegt daarover in het persbericht: ‘Theater Artemis staat voor een open en inclusief theaterveld. Een goede theater mbo in Brabant en Noord-Limburg is in onze ogen een cruciale stapsteen voor vmbo-leerlingen richting het hbo kunstvakonderwijs. Zonder mbo theaterinstelling dreigt het theaterveld voor velen een onneembare vesting te worden.’ De nieuwe theateropleiding is de enige op mbo-niveau in Brabant. Om toegelaten te worden moeten studenten auditie doen. Fontys Hogescholen biedt in Tilburg de hbo-opleiding theaterdocent aan. In Maastricht staat de Toneelacademie waar studenten onder meer een hbo-opleiding tot acteur of regisseur kunnen volgen. (en) 

Meer over de theateropleiding

Doorzetter
Wie voor een theateropleiding kiest moet rekening houden met een onzekere arbeidsmarkt. Volgens de ‘bijsluiter’ bij de mbo-studie is de kans op werk in de theaterwereld klein: 1 op een schaal van 5. De kans om stage te lopen in het werkgebied is 2 op een schaal van 5. Het startsalaris is bescheiden, € 9,08 bruto per uur. Wie het theater in wil moet dus een flinke doorzetter zijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *