Opnieuw alternatieve opzet festivals Cement en Boulevard vanwege corona

Opnieuw krijgen Festival Cement en Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch een alternatieve opzet. Het coronavirus steekt de organisaties net als vorig jaar een spaak in het wiel. Traditiegetrouw vindt Festival Cement plaats in maart, maar dit jaar zullen de voorstellingen later in het jaar plaatsvinden en bovendien niet alleen in Den Bosch maar ook in andere steden in Noord-Brabant. Theaterfestival Boulevard staat wel zoals gebruikelijk in augustus op de kalender, maar de centrale locatie is nu niet de Bossche binnenstad, maar het Zuiderpark.

De organisatie van Cement laat in een persbericht weten dat er al druk werd gewerkt aan de 22ste editie, maar dat de onzekerheid over de coronamaatregelen heeft genoodzaakt het scenario om te gooien. ‘Juist in deze onzekere coronatijd, stond onze ambitie om jonge makers een plek te bieden om werk te ontwikkelen en het daarna live te presenteren aan publiek, fier overeind. De afgelopen weken werkten en repeteerden veel makers dan ook in Den Bosch of elders aan hun Cement-voorstellingen. Dit ontwikkelen gaat gelukkig door, maar een live presentatiemoment voor publiek in maart is inmiddels ondenkbaar.’ Onder de titel Cement Op Reis maakt de organisatie nu plannen voor een programma in de nazomer in verschillende steden in Noord-Brabant, in samenwerking met verschillende culturele partners.

Theaterfestival Boulevard in 2019. De Parade was toen nog het hart van het evenement. Foto > Emmanuel Naaijkens

Boulevard

Theaterfestival Boulevard bereidt zich voor op de 37ste editie van het festival. Een editie waarin de organisatie nog steeds rekening houdt met voortdurende maatregelen rond het coronavirus. Om anderhalve meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen, maakt Boulevard dit jaar een nieuw festivalhart in het Zuiderpark. Daarnaast zijn er voorstellingen op andere locaties in en rondom de stad die aan de veiligheidseisen voldoen. Bovendien wordt het festival verspreid over meer dan de gebruikelijke elf dagen. Dit maakt het mogelijk programmaonderdelen langer door te laten spelen, met vaak meerdere speelbeurten per dag.

‘Het verlangen om werk te kunnen tonen en publiek te ontmoeten is groter dan ooit en voelbaar in alle gesprekken die wij voeren met makers. Als festivalorganisatie is het fantastisch om in deze tijd perspectief te mogen bieden en te bouwen aan een festival waar hoofd en hart in beweging wordt gezet en waar ontmoeting en vreugde onderdeel is van het dagelijkse aanbod’, aldus programmeur Tessa Smeulers.

Het festival vindt plaats in de periode van donderdag 5 tot en met zondag 22 augustus 2021. Het programma wordt bekend gemaakt in juni waarna de kaartverkoop start via de website van Theaterfestival Boulevard. (en)

Foto boven: Scène uit de dansproductie Transmute van gezelschap Sandman in het kader van Festival Cement. Foto > Britt Guns / William van der Voort

www.festivalcement.nl
www.festivalboulevard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *