Maartje van den Heuvel vraagt zich af of fotografie kan bijdragen aan natuurbehoud

Maartje van den Heuvel is conservator van de fotografiecollectie van Universiteit Leiden. In 2018 promoveerde zij op het proefschrift Picturing Landscape: Contemporary Photography, Collective Visual Memory and the Making of Place in the Netherlands. Op vrijdagavond 19 februari 2021, om 20.00 uur, geeft zij een lezing die online is te volgen en waarin zij ingaat op de vraag of fotografie een bijdrage kan leveren aan ‘landschapsidentiteit’ en daarmee een bewustwordingsproces op gang kan brengen waardoor we gaan inzien dat behoud van het landschap belangrijk is.

Het landschap in Noord-Brabant is beduidend anders van karakter dan dat van Groningen of Zuid-Limburg. Het heeft een eigen identiteit. Onder invloed van economische ontwikkelingen is het landschap echter onderhevig aan veranderingen. In haar lezing richt Van den Heuvel zich vooral op Het Groene Woud, het Nationaal Landschap in de driehoek tussen ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Dit gebied is ook het onderwerp van de expositie Weemoed en Werkelijkheid die na de lockdown weer te zien zal zijn bij Pennings Foundation in Eindhoven.

Na de ruilverkaveling (Vleutse Kampen), foto van Noud Aartsen, 1972. Brabant-Collectie/Tilburg University.
Zelfde plek, voor de ruilverkaveling, Noud Aartsen, 1972. Brabant-Collectie/Tilburg University. Noud Aartsen heeft de landschappelijke veranderingen in de Vleutse Kampen (ten noordoosten van Best) nauwkeurig gedocumenteerd, zie hier voor meer foto’s in de beeldbank van de Brabant-Collectie.


Het Groene Woud ontwikkelt zich met Brainport Eindhoven en de plannen voor het Van Gogh National Park tot een internationaal relevante regio waarin innovatieve kenniseconomie, natuur en cultuur zich dynamisch verhouden. Wat gaat dit betekenen voor het landschap? En op welke manier kan fotografie bijdragen aan het in evenwicht houden van economisch-landschappelijke ontwikkelingen enerzijds en het behoud van landschapsidentiteit anderzijds?

Detail boven dit bericht, hier als totaal afgebeeld > Beekloop, Noud Aartsen, 1994.
Foto > Brabant-Collectie/Tilburg University

In deze lezing toont Maartje van den Heuvel historische fotografie van onder meer Henri Berssenbrugge, Martien Coppens en Noud Aartsen uit de collectie van de Universiteit Leiden en de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg. En ook hedendaagse fotografie van onder anderen L.J.A.D. Creyghton, Noortje Haegens en Marc Mulders, plus een enkele familiefoto. Want behalve dat Het Groene Woud dit jaar het onderwerp is van de Landschapstriënnale en de tentoonstelling bij Pennings Foundation, is het namelijk ook het landschap waar Van den Heuvel zelf opgroeide.

Voorafgaand aan de lezing vertelt fotograaf Rik Kooke (1985) kort iets over zijn presentatie Het Monster van Brabant op de Talent Wall, eveneens bij Pennings Foundation. (ivb)

Voor info en aanmelding zie: 
Lezing Maartje van den Heuvel | Pennings Foundation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *