De Stilte verrast met Prins Bernhard Cultuurprijs: ‘Blijk van erkenning’

De Prins Bernhard Cultuurprijs Noord-Brabant is toegekend aan dansgezelschap De Stilte in Breda. Voor de groep was het een volslagen verrassing. “We zijn er zeer mee vereerd, het is een blijk van erkenning voor ons werk”, zegt zakelijk leider Jan Baanstra. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro.

Enkele dagen geleden kreeg De Stilte een telefoontje van de Commissaris van de Koning Ina Adema, tevens voorzitter van de afdeling Brabant van het Prins Bernhard Cultuurfonds, met het nieuws van de prijs. Even later stond een kleine delegatie van het fonds op de stoep met Bossche bollen en bloemen. Omdat er geen publieke nominatie is voor deze prijs, kwam het nieuws uit de lucht vallen. “In deze bijzondere tijd is dat een geweldige opsteker”, zegt Baanstra. Juryvoorzitter Machteld Postma vatte de prestatie van het dansgezelschap in een zin samen: ‘De wervelende, woordeloze wereld van De Stilte overtuigt vanaf de eerste minuut.’

Scène uit de voorstelling ‘de Ontsporing’. Foto > Hans Gerritsen

Het gezelschap heeft ook al een bestemming voor het geldbedrag. De Stilte is een dansgezelschap dat al meer dan vijfentwintig jaar onder meer dansvoorstellingen op scholen verzorgt. Toch zijn er groepen leerlingen die hier niet of nauwelijks mee in aanraking komen, zoals kinderen in het speciaal onderwijs. Met het prijzengeld wil De Stilte een productie uitwerken om vanaf volgend schooljaar ook deze kinderen te bedienen.

Optimistischer

Vorig jaar, tijdens de eerste lockdown vanwege de coronacrisis, zag Jan Baanstra financieel nog donkere wolken aan komen drijven omdat alle voorstellingen geannuleerd moesten worden. Maar inmiddels is hij een stuk optimistischer over de zakelijke kant. “We zijn financieel gezond en hebben voldoende vlees op de botten. Vanaf 1 januari 2021 vallen we in de regeling van de BIS, de culturele basisinfrastructuur en dat geeft voor langere tijd zekerheid. We maken volop gebruik van de steunmaatregelen van de overheid. Er is perspectief, we gaan er vanuit dat we in oktober weer voorstellingen kunnen geven, maar het blijft puzzelen.”

Voor het seizoen 2021-2022 is de agenda volledig volgeboekt en ook voor het seizoen daarna zijn er tal van voorstellingen vastgelegd. De optredens in Zuid-Korea die in 2020 hadden moeten plaatsvinden, zijn doorgeschoven naar 2022. En artistiek zit het gezelschap ook niet stil. Met inachtneming van de coronamaatregelen wordt er druk gerepeteerd. Om de risico’s van onderlinge besmetting te beperken, zijn de dansers ingedeeld in bubbels. Dat is best pittig, want fysiek contact tussen de bubbels is uit den boze. Om diezelfde reden kan er geen feestje worden gevierd voor het verkrijgen van de Prins Bernhard Cultuurprijs.

Jaarlijks tekent De Stilte voor 80.000 bezoekers en honderden speelbeurten. Dat zijn voorstellingen met meerdere dansers, duetten, workshops en lessen op scholen en aan amateurs. Er werd inmiddels gedanst in meer dan veertig landen. En met het tweejaarlijkse BRIK-festival worden buitenlandse voorstellingen naar Breda gehaald voor een week vol dans en theater. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dansgezelschap de Stilte hoopt in het najaar de coronacrisis te overleven
Jack Timmermans maakt met de Stilte vijfentwintig jaar dans voor kinderen

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *