Lancering nieuwe Dichter des Vaderlands vindt in 2021 plaats in Tilburg

Sinds 2000 heeft Nederland een Dichter des Vaderlands. Hij of zij treedt op als ambassadeur voor de poëzie en markeert gevoelige momenten en gebeurtenissen in het land gevraagd of ongevraagd met een gedicht. De geschiedenis van deze functie verliep wat rommelig, maar sinds 2009 is er een commissie die een shortlist opstelt waaruit ‘het volk’ kan kiezen en sinds 2017 geldt de aanstelling voor twee jaar. De huidige Dichter des Vaderlands is Tsead Bruinja en hij draagt op 21 januari 2021 het stokje over aan een nu nog onbekende opvolger.

Anders dan anders vindt de inauguratie van de nieuwe Dichter des Vaderlands niet plaats in Amsterdam, maar in de LocHal in Tilburg. Dat gebeurt dan in samenwerking met Tilt en uiteraard gekaderd in een literair programma. Tilt is thuis in theater De Nieuwe Vorst in Tilburg, maar richt zich voor onder meer talentontwikkeling op heel Noord-Brabant en Vlaanderen. Andere doelstellingen zijn het aanboren van een nieuw, breder publiek voor literatuur en het samenbrengen van literatuur met andere kunstvormen.

Eerder dit jaar kwam Tilt in de problemen doordat – ondanks een positieve beoordeling – een meerjarige subsidieaanvraag door gemeente en provincie werd afgewezen. Mede dankzij een petitie en met hulp van onder meer de Gemeente Tilburg, het Letterenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de Bibliotheek Midden-Brabant staat Tilt voor 2021 weer stevig op de rails. (lt)

Portret Tsead Bruinja. Foto > Tessa Posthuma de Boer

Inauguratie Dichter des Vaderlands, donderdag 21 januari 2021 om 20.00 in de LocHal, Tilburg.

www.tilt.nu

www.dichterdesvaderlands.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *