Objecten Monument Kamp Vught opgenomen in Canon van Nederland

Vijf ‘objecten van herinnering’ van Nationaal Monument Kamp Vught zijn toegevoegd aan de Canon van Nederland. Het is het eerste museum in Noord-Brabant dat daar een bijdrage aan levert. Minister Van Engelshoven (OCW D66) kwam op 9 december 2020 naar Vught waar zij een van de vijf objecten onthulde.  

Dit deed zij samen met de nu 99-jarige oud-gevangene Marie Verbraeken die gevangen werd gehouden in Kamp Vught vanwege haar koerierswerk in de Tweede Wereldoorlog. Het object dat werd onthuld is het popje dat gevangene Riek Snel maakte voor haar geliefde Jo Elsendoorn.
Jo en Riek zijn beiden actief in het Amsterdamse verzet, tot ze gearresteerd worden. Ze belanden in Kamp Vught, waar Jo uit weet te ontsnappen. Hij stuurt Riek briefjes, verstopt in de kurk van flesjes bessensap. Riek stuurt hem haar ‘zelfportret’ terug: een popje in kampkleding en op klompjes. Ze gebruikt onder meer haar eigen kleding en haren om het popje te maken, tot in het kleinste detail: zelfs de rode driehoek en haar kampnummer 0176 ontbreken niet. 
Riek overlijdt in Kamp Ravensbrück; Jo overleeft de oorlog, na gevangenschap in verschillende kampen in Europa. Het ‘zelfportret’ van Riek Snel is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat dit één van de verhalen verbeeldt van het venster De Tweede Wereldoorlog.

Minister Inrgid van Engelshoven (rechts) en Marie Verbraeken onthullen een object dat is opgenomen in de Canon van Nederland. Foto > Jan van de Ven

De andere vier Canon-objecten van Nationaal Monument Kamp Vught zijn: een kamppak, een knijpkat gemaakt in het Philips-Kommando, het crematorium op het vroegere kampterrein en het Kindermonument. Het crematorium is omgeven door de originele omheining van betonpalen met prikkeldraad en de kampgracht. Op een steenworp afstand bevindt zich het Kindermonument, dat in 1999 is onthuld ter nagedachtenis aan de bijna 1300 Joodse kinderen die werden vermoord in Sobibór. (en)

Bekijk hier de vijf canonobjecten van Nationaal Monument Kamp Vught

Canonmusea van Nederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *