Filmfestival Cinecitta geeft unieke kijk op internationale ontwikkelingen

Films die je gegarandeerd niet op tv of in de bioscoop ziet en ook niet op Netflix. Wel volgende maand op het 013 Cinecitta International Film Festival (CIFF) dat dit jaar voor de tweede keer in Tilburg wordt gehouden. Met dertien films uit evenveel verschillende landen geeft het festival een bijzondere kijk op de ontwikkelingen wereldwijd. Er zijn elf Nederlandse premières bij.

door Arnold Verplancke

Het programma van 013 Cinecitta International Film Festival (013 CIFF 2020) staat nu vast. De eerste avond op donderdag 22 oktober prijkt de première van de Catalaanse film Staff only op het programma, in aanwezigheid van de jonge filmster Elena Andrada die het festival blijft bijwonen. Zij speelt in deze film een toerist die in een Senegalees hotel de personeelsingang binnenloopt. Er gaat een heel nieuwe wereld voor haar open, en geen fraaie. De film van Neus Ballús betekent een aanklacht tegen ‘all-inclusive’ reisjes die zijn gebaseerd op pure uitbuiting achter de schermen.

Beeld uit Staff only, een aanklacht tegen ‘all-inclusive’ reizen die zijn gebaseerd op pure uitbuiting achter de schermen.

Gelijktijdig

De films zijn afkomstig van China tot Brazilië. Ze worden van 22 tot en met 25 oktober 2020 vertoond in de oorspronkelijke taal, zonder Nederlandse, maar wel met Engelse ondertitels. Natuurlijk houdt Cinecitta rekening met alle bepalingen die de overheid en het RIVM hebben uitgevaardigd. Er zullen veel minder plaatsen beschikbaar zijn in elke filmzaal om zo de nodige afstand tussen de filmliefhebbers te garanderen. Anderzijds is de capaciteit van Cinecitta sterk uitgebreid dankzij de twee nieuwe filmzalen die nu bijna klaar zijn. In de kleine zalen 3 en 4 worden gelijktijdig dezelfde films vertoond, en in de nieuwe zalen 5 en 6 ook, om toch zoveel mogelijk mensen tegelijk de kans te geven.

Regisseur Martin Koolhoven

Tijdens het festival zal de succesvolle Nederlandse filmmaker Martin Koolhoven op vrijdag 23 oktober twee masterclasses geven. Met Brimstone heeft hij een paar jaar geleden een western van Hollywood-niveau afgeleverd. Maar hij is ook de maker van bijvoorbeeld Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter. Onder de titel ‘Think Big’ vertelt hij over hoe hem dat allemaal is gelukt ondanks de bemoeizuchtige producenten, ijdele acteurs, strakke budgetten en andere tegenwerkingen. Deze masterclass zal in het Nederlands zijn. De tweede is in het Engels en heet ‘Koolhoven’s Choice’ en daarin vertelt hij over de films die op hem de meeste indruk hebben gemaakt en over films die van belang zijn geweest voor de filmgeschiedenis.

Zevenduizend

Achtergrond van het festival is het gegeven dat er jaarlijks over de gehele wereld meer dan zevenduizend speelfilms worden gemaakt, waarvan de meeste maar één keer worden vertoond op een festival hier of daar. Uit dat enorme aanbod pikt festivaldirecteur Jack Vermee een aantal pareltjes om aan de vergetelheid te ontrukken en hier te presenteren. Ze zijn meestal eerder op verschillende festivals enthousiast ontvangen.

Beeld uit The Fourth Wall uit China, een psychologische doordenker die werd bekroond op het filmfestival van Caïro.
Beeld uit Sister uit Bulgarije, een winnaar op de prestigieuze New Directors-wedstrijd in San Sebastian.
Beeld uit Buoyancy, een Australische film opgenomen in Thailand over een jongen die als slaaf belandt op een vissersboot.

Evenals vorig jaar kunnen de bezoekers weer stemmen op hun favoriete film. Het werk dat de meeste stemmen krijgt, ontvangt een prijs van duizend euro en zal van Nederlandse ondertitels worden voorzien en in roulatie worden gebracht in Nederland en België. Cinecitta draagt de kosten van de vertaling en distributie.

Correctie: Aanvankelijk stond in de kop vermeld ‘Tilburgs filmfestival’, maar dat is aangepast naar ‘Filmfestival Cinecitta’. De reden is dat ‘Tilburgs filmfestival’ kan worden opgevat als een verwijzing naar het niet meer bestaande Tilburgs Filmfestival. Dit laatst festival is nu bekend onder de naam ‘Zuidelijk Film Festival’.

Op het programma staan:
Staff Only (Spanje, 2019, regisseur Neus Ballús) – Nederlandse première
Servants (Slowakije / Roemenië / Tsjechische Republiek / Ierland, 2020, regisseur Ivan Ostrochovský) – Nederlandse première
Buoyancy (Australië, 2019, regisseur Rodd Rathjen) – Benelux première
Castle of Dreams (Iran, 2019, regisseur Reza Mirkarimi) – Nederlandse première
The Fever (Brazilië / Frankrijk / Duitsland, 2019, regisseur Maya Da-Rin)
The Fourth Wall (China, 2019, regisseur Zhang Chong, Zhang Bo) – Benelux première
Noah Land (Turkije / Duitsland, 2019, regisseur Cenk Ertürk) – Benelux première
On the Quiet (Hongarije, 2019, regisseur Zoltán Nagy) – Benelux première
The Pencil (Rusland, 2019, regisseur Natalya Nazarova) – Benelux première
Sister (Bulgarije / Qatar, 2019, regisseur Svetla Tsotsorkova) – Nederlandse première
This is my Desire (Nigeria, 2020, regisseur Arie & Chuko Esiri) – Benelux première
Uncle (Denemarken, 2019, regisseur Frelle Petersen)
The Woman Who Ran (Zuid-Korea, 2020, regisseur Hong Sangsoo) – Nederlandse première

Voor het festival is een pas te koop die toegang geeft tot alle films voor € 75,00.
https://013ciff.com

Dankzij de recente uitbreiding beschikt Cinecitta aan de Willem II-straat in Tilburg in oktober over vijf bioscoopzalen, een restaurant, een bar, een atrium en een multifunctionele ruimte waar de workshops en masterclasses worden gehouden. Het hoofdgebouw is een prachtig gerenoveerd rijksmonument uit 1877.

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *