Cultuursector in nood pleit bij gemeente Tilburg voor meer steun

De Cultuuralliantie Tilburg gaat bij de gemeenteraad pleiten om meer geld vrij te maken voor in nood verkerende instellingen. Op maandag 14 september 2020 zal voorzitter Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg) namens de betrokken instellingen het woord voeren, voorafgaand aan een vergadering van de gemeenteraad. Tijdens die bijeenkomst zal hij bovendien benadrukken dat de Cultuuralliantie het nieuwe cultuurbeleid van het college over de periode 2021-2014 voluit steunt.

In juni werd bekend welke culturele instellingen de komende vier jaar op subsidie kunnen rekenen van de grote steden en de provincie Noord-Brabant. In Tilburg vielen zes instellingen buiten de boot, hoewel de adviescommissie van BrabantStad hun aanvraag positief had beoordeeld en lovende woorden sprak. Maar het budget was op, en daarom kregen zij geen subsidie. Daarmee kwam hun voortbestaan op het spel te staan. De betreffende instellingen zijn Tilt (literatuur), Sounding Bodies (muziek), Kamerata Zuid (muziek), Corpo Maquina (dans), Zwermers (performance) en Lustwarande (beeldende kunst).

Makers

In een brief aan de gemeenteraad schrijven de zes organisaties dat zij gezamenlijk in een jaar ruim 187.000 bezoekers hebben bereikt. Daarnaast waren er nog eens twintigduizend lezers die publicaties van Tilt lazen, en 700.000 mensen die optredens van Kamerata Zuid zagen op landelijke tv-zenders. ‘Zonder een dergelijke financiële ondersteuning kunnen diverse, innovatieve organisaties van makers in de culturele sector hun werk niet voortzetten en dreigt een belangrijk onderdeel van de Tilburgse infrastructuur te verdwijnen.’ Dat zou volgens de instellingen ‘je reinste kapitaalvernietiging’ zijn, gezien de investeringen in eerdere jaren.

Stichting Sounding Bodies van Jacqueline Hamelink krijgt geen subsidie meer. Aart Strootman (gitaar) Stevko Busch (piano) en Jacqueline Hamelink (cello) spelen in de LocHal in Tilburg, 2016. Foto > Paul Janssen

De gemeenteraad beslist deze maand ook over het cultuurbeleid in de komende vier jaar. Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx (D66) heeft een plan opgesteld dat de culturele sector heeft omarmd. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak dat dit plan ook de volle steun krijgt van de gemeenteraad. Het profiel van Tilburg is een stad van makers, ook op cultureel gebied, en dat betekent volgens Van Steen dat er voldoende budget beschikbaar moet zijn om die ambities waar te maken.

Anish Kapoor is een van de internationaal bekende kunstenaars die pleit voor het behoud van Lustwarande.

Souvenirconcerten

In het rijtje van zes organisaties ontbreekt Souvenir, dat al vele decennia kwalitatief hoogstaande kamermuziekconcerten organiseert van internationale allure. Maar de aanvraag voor een provinciale subsidie werd afgewezen, onder meer omdat de concertenreeks niet vernieuwend zou zijn. En van de gemeente Tilburg krijgt de organisatie geen subsidie meer. Om nu te voorkomen dat er een abrupt einde zou komen aan de befaamde concerten heeft Van Steen als directeur van Theaters Tilburg een garantie gegeven van maximaal 25.000 euro. Daarmee zouden de Souvenirconcerten voorlopig gered zijn. Van Steen zegt dat die oplossing ook in het belang is van Theaters Tilburg, omdat de concerten een belangrijk onderdeel zijn van de programmering. De nieuwe concertreeks begint in januari 2021 en loopt tot en met december van dat jaar. (en)

Foto boven: ‘5 Heads’ (2019) gemaakt van kunsthars door de Eric Sidner (VS, 1985) Lustwarande 2019. Foto > Gemma Kessels

Correctie: In een eerdere versie stond foutief vermeld 7 september als vergaderdatum, dit is gecorrigeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *