Jazzvocalist Tijn Heijblom genomineerd voor Conservatorium Talent Award 2020

Tijn Heijblom (24), net afgestudeerd als jazzvocalist aan Fontys Conservatorium in Tilburg, is genomineerd voor de Conservatorium Talent Award 2020. Hij neemt het op 3 oktober in De Verkadefabriek in Den Bosch in de finale op tegen zes collega’s van andere conservatoria in Nederland. 

Het lag helemaal niet in de sterren geschreven dat hij lichte muziek (jazz) zou gaan studeren. “Ik begon als drummer, maar op de middelbare school in Meppel ontdekte ik het zingen en daar wilde ik meer mee gaan doen.” Na zijn examen nam hij een tussenjaar waarin hij wat zanglessen volgde en noten leerde lezen. Hij deed auditie voor de zangopleiding aan het conservatorium in Tilburg. Toch wel tot zijn verrassing werd hij toegelaten, hij had immers niet veel ervaring. Kennelijk zag de toelatingscommissie toen al zijn zangtalent. 

Hij koos voor Tilburg omdat het een kleinschalige opleiding is en daardoor de band met de docenten hechter. “De eerste twee jaar leggen ze een stevig fundament, en daarna word je gestimuleerd om te ontdekken waar je talenten als vocalist liggen.” Tijdens zijn studie kreeg hij les van en volgde hij masterclasses bij onder meer Paulien van Schaik, Renske Taminiau, Wouter Hamel en Becca Stevens. 

Tijn Heijblom met gitarist Erik Verberne in de studio van Radio 4. Beeld > video Radio 4

Net als andere studenten kreeg Heijblom te maken met de coronacrisis. Voor zijn afstuderen had hij al een heel programma bedacht dat hij neer zou zetten op het podium van theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Daar ging een streep door, maar het conservatorium gaf wel toestemming voor een beperkt optreden. En dus stonden er op het podium vijf muzikanten, onder wie Heijblom, en zaten in de zaal zijn directe familie en vijf leden van de examencommissie Hij slaagde met vlag en wimpel voor zijn bachelordiploma. In september begint hij aan een tweejarige Master Jazz Vocals aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Barre tijden

Hoewel het barre tijden zijn voor de cultuursector, is hij niet pessimistisch over zijn muzikale toekomst. “Als je iets wilt bereiken dan gaat dat lukken”.  Een van zijn ambities is om eigen composities op te nemen, want hier ligt, zoals hij benadrukt, zijn passie en hij haalt er veel energie uit. Dat viel recent ook Dieuwertje Blok, presentator op muziekzender NPO Radio 4, op. Heijblom mocht in de radiostudio enkele eigen nummers vertolken, begeleid door gitarist Erik Verberne. Hij zingt het liefst in een kleine setting, maar soms ook met koor of big band.

Heijblom heeft meer pijlen op zijn boog. Tijdens een stage op een basisschool merkte hij dat hij het heel erg leuk vond om muziekles te geven aan kinderen in de onderbouw. Daar gaat hij ook mee door. (en)

Finale Conservatorium Talent Award
In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch strijden op zaterdag 3 oktober 2020 de finalisten tegen elkaar om de Conservatorium Talent Award (CTA). Deze prestigieuze prijs is voor de negende keer een onderdeel van Jazz in Duketown en wordt ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant. 

Overdag is dit unieke concours van 11.00 tot 17.30 uur vrij toegankelijk. Tijn Heijblom staat als eerste op het podium. De winnaar ontvangt een geldprijs ten behoeve van een talent-ondersteunde activiteit zoals een masterclass en mag tijdens de komende editie van Jazz in Duketown optreden. 

De finalisten die dit jaar deelnemen zijn: Tijn Heijblom (Tilburg – zang), Oscar Reyers (Arnhem – gitaar), Paul van de Calseijde (Rotterdam – saxofoon), Marit van der Lei (Den Haag – zang), Gijs Idema (Amsterdam – gitaar), Dani Brands (Zwolle – piano) en Manon Nijenhuis (Utrecht – zang). 

https://www.jazzinduketown.nl

www.tijnheijblom.com

Bekijk hier het optreden van Tijn Heijblom bij Radio 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *