Op BredaPhoto 2020 is genoeg te ontdekken

In april liet de organisatie van BredaPhoto Festival weten dat ze, ondanks de coronacrisis, op volle kracht doorging met de voorbereidingen voor de negende editie van het festival. Dat optimisme bleek gegrond: BredaPhoto 2020 festival opent op 9 september. Weliswaar in aangepaste (en afgeslankte) vorm, maar er blijft genoeg te ontdekken.

door Corien Ligtenberg

BredaPhoto is het grootste foto-evenement van de Benelux en vindt iedere twee jaar plaats in Breda. Tijdens de zeven weken durende fototentoonstelling tonen nationale en internationale topfotografen – samen met nieuw talent – hun werk op aansprekende binnen- en buitenlocaties in Breda. Normaal gesproken is het werk van zo’n zestig exposerende fotografen te zien verspreid over vijftien locaties en trekt het festival zo’n tachtigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland.

Als gevolg van de coronacrisis is de aanpak dit jaar bescheidener. Eerdere jaren waaierde het festival uit over heel de stad, nu concentreert het programma zich op binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda: het Stedelijk Museum Breda, de Grote Kerk, het voormalige KPN-gebouw en natuurlijk het Chassé Park, van oudsher het kloppend hart van het festival.

Relevant

BredaPhoto kiest elk jaar een maatschappelijk thema dat internationaal relevant is. Voor 2020 is dat, heel toepasselijk, The best of times, the worst of times. Dit thema is geïnspireerd op de openingsalinea van A Tale of Two Cities van Charles Dickens uit 1859. De idee erachter is dat sociale, culturele en politieke omwentelingen elkaar in hoog tempo opvolgen en de contouren van een nieuwe wereldorde zich langzaam aftekenen. De corona-pandemie versterkt dit besef. De fotoseries die te zien zijn, raken aan deze nieuwe wereld.

In de Grote Kerk is China Imagined te zien, samengesteld door de in China wonende curatoren He Yining en Ruben Lundgren. Zij willen in deze expositie met hedendaagse Chinese fotografie (met werk van zo’n twintig fotografen) de tegenstellingen en de diversiteit van de Volksrepubliek China tonen.

De Nederlandse fotograaf en gastcurator Jan Hoek is verantwoordelijk voor de expositie Power to the Models in Stedelijk Museum Breda. Hij stelt de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en model ter discussie. Voor de tentoonstelling vroeg hij mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt, zelf het heft in handen te nemen.

Lotte van Eijk door Sabine Metz, 2020, in de tentoonstelling Power to the Models, Stedelijk Museum Breda

In het voormalige KPN-gebouw is de groepstentoonstelling The best of times the worst of times te zien, met onder meer de serie There are no homosexuals in Iran van Laurence Rasti – intieme portretten van mensen die met hun identiteit worstelen. Verder hier ook werk van de Belgische fotograaf Seppe Vancraywinkel, die een inkijkje geeft in de subcultuur van een groep opgroeiende vrienden.

There are no homosexuals in Iran, Laurence Rasti

Chassé Park

In het Chassé Park zijn onder meer XXL-foto’s te zien van smeltende gletsjers van het duo Klaus Thymann & Simon Norfolk; sterke vrouwen in Colombia van Raquel van Haver; activisten in Hong Kong van de Amerikaan Todd Darling. Verder een serie van fotograaf Michal Iwanowski, die de muurtekst ‘Go home Polish’ letterlijk nam en van zijn huis in Wales naar zijn geboorteland Polen liep, en werk van M’hammed Kilit, Adrienne Waheed, Felipe Jacome, Renée Paule, Andrew Esiebo en Obayomi Anthony Ayodele.

Black and joy resistance, Adrienne Waheed

Club Solo biedt ruimte aan visueel kunstenaar Marjolijn Dijkman. Zij werpt met het project Solo 27 de vraag op hoe de menselijke soort zich verhoudt tot de wereld en het universum om zich heen.

Voor de exposities in het Stedelijk Museum Breda, de Grote Kerk en het voormalige KPN-gebouw en voor het verdiepingsprogramma is een ticket nodig. De exposities in het Chassé Park en bij Club SOLO zijn gratis te bezoeken. Door te werken met tijdsloten houdt BredaPhoto controle over de bezoekersaantallen en spreiding.

BredaPhoto loopt van 9 september tot 25 oktober 2020.

www.bredaphoto.nl

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *