De vier seizoenen door de lens van fotograaf L.J.A.D. Creyghton

L.J.A.D. Creyghton won de tweede Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant en maakte een mooie serie fotowerken over de vier seizoenen in het Landgoed Out-Herlaer. Dat landgoed ligt bij Sint-Michielsgestel en grenst aan Landgoed Haanwijk, beide eigendom van Brabants Landschap.

door Joep Eijkens

In 2018 werd de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant in het leven geroepen, een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum. Het betreft een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar ‘met bewezen talent’. Winnaars krijgen ofwel een stipendium ofwel een opdracht voor werk dat wordt opgenomen in de collectie van Het Noordbrabants Museum.

Voor de eerste keer werd de prijs in 2018 uitgereikt aan Eelco Brand. Hij maakte een video-installatie in drie delen en liet zich daarbij inspireren door drie kunstenaars die vanouds veel aandacht krijgen in het museum, te weten Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en Jan Sluijters. Vorig jaar won L.J.A.D. Creyghton de prijs, wat de opdracht opleverde om een reeks foto’s te maken van Landgoed Out-Herlaer, eigendom van Brabants Landschap. Dat resulteerde in vier prachtige foto’s van het ten zuiden van ’s-Hertogenbosch gelegen landgoed in de vier seizoenen.

Hindenburg

Creyghton (Apeldoorn 1954) hoort al jaren tot de beste landschapsfotografen van Nederland. Hij werd bekend door onder meer het fotoboek Holland Album (2005) en door het groots opgezette internationale Hindenburgline Project (2012-2018). Het Noordbrabants Museum heeft al veel werk van hem in de collectie, waaronder landschapsfoto’s die hij maakte in Riel, Heeze en zijn woonplaats Haaren en de computeranimatie Digitaal Monument voor JCJ Vanderheyden.

L.J.A.D. Creyghton, Landgoed Out-Herlaer – zomer – visser aan de Dommel , 01.VI.2019 . 21.25 uur.
Fujicolor Archival C- print, 85 x 152 cm.
L.J.A.D. Creyghton, Landgoed Out-Herlaer – herfst – Sterrenbos, 08.XI.2019 . 07.39 uur. 
Fujicolor Archival C- print, 85 x 152 cm.
L.J.A.D. Creyghton, Landgoed Out-Herlaer – winter – Wolfsdreef, 26.II.2020 . 07.08 uur. 
Fujicolor Archival C- print, 85 x 152 cm.
L.J.A.D. Creyghton, Landgoed Out-Herlaer – lente – Haanwijk, 24.IV.2020 . 07.11 uur. 
Fujicolor Archival C- print, 85 x 152 cm.

Daar zijn dus nu de vier seizoenen in Landgoed Out-Herlaer bijgekomen. Het werk Zomer – Visser aan de Dommel 01-VI.2019, 21.25 hing al in het museum, maar sinds kort is de volledige serie te zien en wel tot en met 8 november 2020. De fotowerken zijn rijk aan details, prachtig van kleur en doen zowel van veraf als van dichtbij denken aan schilderijen uit vorige eeuwen. Ze zijn eerder donker dan helder van sfeer.

De foto’s ogen weliswaar monumentaal, maar hadden van mij groter mogen zijn geweest dan de 85 x 152 centimeter die zij nu meten. De ruimte waarin ze hangen, ademt jammer genoeg de sfeer van een showroom, mede dankzij een groot en saai bankstel. De drie videowerken van de vorige prijswinnaar Eelco Brand, een paar meter verderop, komen wat dat betreft beter tot hun recht.

Foto boven dit artikel > Luchtfoto landgoed Out-Herlaer met rechtsonder de Dommel.

L.J.A.D. Creyghton. Landgoed Out-Herlaer, tot en met 8 november in Het Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Meer foto’s van Creyghton op cubra.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Will en Jan van Hoof Kunstprijs versterkt collectie Het Noordbrabants Museum

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *